Jandroković: Nije moguće produženje roka za skupljanje potpisa za izbore u HDZ-u

Foto: Pixsell/Sanjin Strukic

NA zahtjev HDZ-ovca Ivana Kujundžića kojim je tražio produžetak roka za prikupljanje potpisa potpore kandidaturama za predsjednika, zamjenika predsjednika i potpredsjednike HDZ-a, glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković je odgovorio da to nije moguće.

"Pravilnikom o unutarstranačkim izborima u Hrvatskoj demokratskoj zajednici usvojenom jednoglasno na sjednici Nacionalnog vijeća HDZ-a, u članku 49. je utvrđen rok od 30 dana prije održavanja izbora od kojeg se mogu prikupljati potpisi na obrascima utvrđenim od Središnjeg izbornog povjerenstva HDZ-a. Obrasci za kandidaturu i obrasci za prikupljanje potpisa potpore
kandidaturama su vama, kao i svim drugim potencijalnim kandidatima, bili dostupni 5 dana prije tog roka, tj. već od 10. veljače 2020. godine", odgovorio je Kujundžiću Jandroković.

"Člankom 53. Pravilnika je propisan rok od 15 dana prije dana održavanja izbora za predsjednika, zamjenika predsjednika i potpredsjednike HDZ-a za podnošenje kandidatura, a koji prema navedenoj odredbi ističe 28. veljače 2020. godine u 24.00 sati. Iz tog razloga produženje roka za prikupljanje potpisa od 5 dana koji tražite nije moguće, kao i iz razloga što bi se time značajno skratilo vrijeme službene izborne promidžbe kandidata", napomenuo je Jandroković u odgovoru koji je medijima poslao glasnogovornik HDZ-a Zoltan Kabok.

Evidencija članstva

U odgovoru se napominje kako je odlukom Nacionalnog vijeća HDZ-a, ugrađenom u odredbu članka 100a. Pravilnika, utvrđeno pravo sudjelovanja na unutarstranačkim izborima članovima koji su upisani u evidenciju članstva HDZ-a (CRM) zaključno s 24. siječnja 2020. godine. Od tada pa sve do 7. veljače 2020. godine svi članovi HDZ-a su imali mogućnost provjeriti u svojim temeljnim, općinskim, gradskim i županijskim organizacijama HDZ-a i organizacijama HDZ-a gradskih četvrti i Gradskoj organizaciji HDZ-a Grada Zagreba jesu li upisani u popise članstva i zatražiti njihovo ažuriranje, stoji u priopćenju HDZ-a.

Jandroković pritom naglašava da je broj potrebnih potpisa potpore kandidaturama za izbor predsjednika, zamjenika predsjednika i potpredsjednike HDZ-a propisan člankom 74. stavkom 1. Statuta HDZ-a usvojenom na XVIII. općem saboru HDZ-a održanom 26. svibnja 2018. godine.

Pročitajte više