Jandroković s čileanskim kolegom: Hrvati u Čileu najuspješnija su dijaspora

Foto: FaH

HRVATSKA dijaspora u Čileu najuspješnija je hrvatska zajednica u svijetu, rekao je u četvrtak predsjednik sabora Gordan Jandroković nakon susreta s kolegom iz te južnoameričke države Diegom Paulsenom Kehrom.

 

"U Čileu živi velik broj Hrvata, oni su uspješni u politici, gospodarstvu, znanosti, obrazovanju i nizu drugih područja", rekao je Jandroković nakon susreta s predsjednikom čileanskog parlamenta. 

"Smatramo da je hrvatska dijaspora u Čileu jedna od najuspješnijih hrvatskih zajednica koje djeluju u cijelome svijetu", dodao je predsjednik sabora, dodavši da je hrvatska manjina "most između dviju država". 

Prema procjeni čileanskog ministarstva vanjskih poslova, u toj zemlji živi više od 200 tisuća osoba hrvatskog podrijetla, što je gotovo 1.3 posto od ukupnog broja stanovnika, stoji na stranicama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. 

Član stranke jednog od najbogatijih Čileanaca

Paulsen, 34-godišnji predsjednik parlamenta, član je stranke predsjednika Sebastiana Piñere, jednog od najbogatijih Čileanaca. 

Nakon susreta s Jandrokovićem rekao je da će njegov prvi posjet Hrvatskoj, kao i posjet čileanskog ministra obrane, koji uskoro stiže, ići u smjeru razvoja gospodarske suradnje. Naglasio je da njegova zemlja od svih članica Europske unije ulaže najviše upravo u Hrvatsku. 

Dvojica šefova parlamenata su kao primjer dobre gospodarske suradnje naveli Lukšiće, čileansku obitelj hrvatskog podrijetla, koja je najveći investitor u hrvatski turizam. 

Istaknuli su da će suradnja dvije države u narednom razdoblju biti posebno važna u multilateralnim organizacijama, posebno po pitanju održivosti, klimatskih promjena i zelenih politika, kao i borbi protiv autokratskih režima u svijetu. 

Pročitajte više