Janša: Hrvatska zaslužuje početak pregovora bez uvjeta

SLOVENSKI premijer Janez Janša izjavio je u četvrtak, pred početak summita Europske unije u Bruxellesu, da Hrvatska zaslužuje početak pregovora s Europskom unijom bez isticanja posebnih uvjeta, javila je iz Bruxellesa slovenska agencija STA.

"Hrvatska je pokazala spremnost za suradnju s Haškim sudom i nije pošteno da se jedan jedini slučaj postavlja kao uvjet koji sve postavlja naglavce", naročito u usporedbi sa slučajevima Rumunjske i Turske, rekao je Janša uoči summita kojemu kao novi slovenski premijer nazoči po prvi put.

Janša je kao predsjednik Slovenke demokratske stranke (SDS) popodne sudjelovao i na sastanku europskih premijera iz redova europske pučke stranke koji su podržali početak pregovora između EU i Hrvatske bez posebnog isticanja uvjeta, kako bi se dao važan signal ostalim državama jugoistočne Europe.

Janša je, kako prenosi STA, rekao da je za Sloveniju važno da s početkom pregovora Hrvatske o punopravnom članstvu u EU-u dobije "novi okvir" za uspješno rješavanje otvorenih pitanja na dvostranoj razini, pri čemu će Hrvatska morati ispuniti sve uvjete za članstvo kao i druge zemlje.

Pročitajte više