JANŠA I RUPEL: 'DA' ZA EUROREGIJU, S LJUBLJANOM KAO SREDIŠTEM

Bivši slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel i njegov novi stranački šef Janez Janša, predsjednik oporbenih Demokrata (SDS) ocijenili su da Slovenija ne bi trebala odbijati da bude uključena u tzv. "euroregiju", čije su osnivanje inicirali Riccardo Illy i Joerg Haider, ali pod uvjetom da središte bude u Ljubljani.

"Ne odbijamo ideju o formiranju euroregije, ali bi u njoj trebala biti cijela Slovenija, a centar bi bio u Ljubljani", izjavili su Janša i Rupel na konferenciji za novinare u četvtrak, rekavši da time žele pokrenuti javnu raspravu o ideji koja je potaknuta iz talijanske susjedne pokrajine Furlanija-Julijska krajina (Friuli-Giulia) i austrijske Koruške (Kaernten), na čelu čijih pokrajinskih vlada su poznati političar i poduzetnik Riccardo Illy i kontroverzni koruški poglavar Haider.

"Uz Sloveniju, u euroregiju bi ušli neki dijelovi Italije i Madžarske", rekao je Rupel, dodajući da u Sloveniji postoji bojazan da bi neki dijelovi Slovenije - ako bi u euroregiju ušla samo s nekim svojim pokrajinama - mogli doći pod prevelik ekonomski i politički utjecaj susjednih država.

"U euroregiju bi mogla ući i Istra, iako Hrvatska nije u Europskoj uniji. To bi zapravo moglo ubrzati ulazak Hrvatske u EU", ocijenio je Rupel.

Janša i Rupel su ocijenili da bi osnivanje euroregije s Ljubljanom kao glavnim gradom ubrzalo ekonomski razvoj, osobito na području turizma. Ljubljana bi tako postala jedno od najprivlačnijih i najpropulzivnijih središta kojemu bi gravitiralo oko 4 milijuna ljudi. Rupel i Janša predložili su da o inicijativi raspravlja i Ropova vlada.

Slovenska službena politika suzdržana je prema inicijativi o osnivanju euroregije, upravo zbog bojazni da bi ona u ekonomskom i prometnom smislu pogodovala susjednim državama, a da ne bi došle do izražaja prednosti geostrateškog položaja Slovenije za koju se tvrdi da leži na sjecištu važnih europskih koridora s istoka na zapad i sa zapada na jugoistok Europe.

(Hina) xfl ybr

Pročitajte više