JANUKOVIČ OPTUŽIO ZAPAD DA PODUPIRE UKRAJINSKU OPORBU

Ukrajinski premijer Viktor Janukovič, prijeporni pobjednik nedjeljnih predsjedničkih izbora kojeg bezuvjetno podupire Moskva, optužio je u četvrtak navečer "demokratske zemlje" da podupiru oporbu koja se "ponaša nedemokratski i nezakonito", izvijestila je agencija Interfaks.

"Nisam očekivao takve izjave. Nisam mogao ni pomisliti da bi demokratske zemlje pružile potporu nedemokratskim i nezakonitim postupcima", kazao je Janukovič smjerajući na poziv oporbe na građanski neposluh kako bi se pobili rezultati izbora.

Janukovič je osudio pozive oporbe "na revoluciju" i na prosvjede kakvih nije bilo od stjecanja neovisnosti, u kojima je u Kijevu sudjelovalo oko 150.000 ljudi. "Zemlje koje danas daju pouku Ukrajini same ne poštuju demokratska pravila koja su proglasile", kazao je.

Janukoviča je u srijedu Središnje izborno povjerenstvo proglasilo pobjednikom izbora na kojima mu je protukandidat bio Viktor Juščenko iz oporbe. Vrhovni sud je u četvrtak obustavio objavu rezultata bez koje se ne može potvrditi valjanost izbora, dok se ne riješi žalba koju je uložila oporba.

(Hina) xvrad ysb

Pročitajte više