Japan izabrao novog premijera



JAPANSKI parlament izabrao je Naota Kana kao šestog premijera u  zadnje četiri godine, i to samo dva dana nakon što je sada već stari premijer Yukio Hotoyama dao ostavku na to mjesto.

"Moj je zadatak ponovno izgraditi ovu zemlju", rekao je Kan, koji je dosad služio kao Hotoyamin ministar financija i prvi zamjenik. Zadatak izgradnje neće mu biti lak. Japan pati od najvećeg javnog duga u razvijenom svijetu, vrlo sporog rasta i sve starijeg stanovništva. Kan je ranije izabran za predsjednika Demokratske stranke, pa je bilo jasno da će biti potvrđen kao novi premijer.

Dobio jasnu većinu glasova

Dobio je 313 od 477 glasova, a predsjednik glavne oporbene Liberalno demokratske stranke 116 glasova. Ostali glasovi otišli su kandidatima manjih stranaka. Liberalno demokratska stranka u zadnjih 60 godina gotovo neprestano vlada, a sada očekuje da će kriza demokrate navesti na prve ustupke.

Kan kao prvi zadatak pred sobom ima napete izbore za gornji dom parlamenta, koji nema ovlasti kao donji, ali će se izbori gledati kao vrlo ozbiljan test demokrata. Javnost je već ostala razočarana načinom na koji je Hotoyama pristupio vođenju financija i drugih aspekata japanskog političkog života. Posebno je velik bijes javnosti navukao zbog nespretnog upravljanja pitanjem uklanjanja američke vojne baze s otoka Okinawa.

Prvi zadaci

Kan je danas odmah rekao da Amerikance smatra važnim partnerima te da će poštovati dogovor iz 2006. godine, po kojemu će se američka baza Futenma relocirati na slabije naseljen dio Okinawe. Dodao je da je Hotoyamin neuspjeh po tom pitanju doveo do pada bivšeg premijera.

Prvi Kanov zadatak bit će formiranje vlade. Rekao je da će kandidate objaviti početkom sljedećeg tjedna te da će zajedno s novim ili starim ministrima "raditi na tome da ponovno steknu povjerenje naroda".

Pročitajte više