Japan nakon tri godine ukinuo obvezu nošenja maski. Japanci ih nastavili nositi

Ilustracija: EPA

JAPAN je danas, nakon tri godine, ukinuo obvezu nošenja maski, ali gotovo se ništa nije promijenilo u zemlji koja je iznimno visoko cijenila učinkovitost maski u zaštiti od virusa, piše Independent. Većina putnika koji su ujutro izlazili s glavne željezničke stanice u Tokiju nosila je maske dok je išla na posao, a slično je bilo i s ljudima koji su hodali po ulicama, piše Associated Press

Tijekom sastanka odbora za proračun u parlamentu, koji je prenosila televizija, neki su zastupnici još uvijek nosili maske iako premijer Fumio Kishida nije nosio masku kada je danas stigao u svoj ured. Obožavatelji bejzbola, koji su se okupili ispred stadiona u Tokiju nekoliko sati prije utakmica Australija-Češka i Kina-Južna Koreja, također su nosili maske iako su mogli navijati i gledati utakmice bez maski. 

"Od danas nikoga ne prisiljavamo da je nosi"

Ukidanje zahtjeva za nošenje maski jedan je od posljednjih koraka koje japanska vlada poduzima u ublažavanju pravila o koronavirusu dok pokušava pojačati poslovne aktivnosti. "Od danas je nošenje maski prepušteno individualnoj procjeni. Nikoga ne prisiljavamo da je nosi ili skida. Mislim da će biti još prilika kada ću skidati masku", kazao je premijer Kishida po dolasku u ured. 

Ipak, Kishida je zamolio ljude da nose maske u blizini ranjivih ljudi kako bi ih zaštitili od rizika zaraze. Restorani, trgovine i avioprijevoznici uklonili su znakove koji traže od kupaca da nose maske, ali mnogi njihovi zaposlenici i dalje ih nose kako bi pokazali obzirnost prema kupcima i drugima kojima je potrebna zaštita.

Pažljivo ublažavanje mjera

Popularni lanac trgovina Ramen Jiro objavio je u ponedjeljak na Twitteru da nošenje maski ovisi o kupcima, ali da će ih zaposlenici zasad nastaviti nositi. Također je zamolio kupce da surađuju u higijenskim mjerama, kao što je izbjegavanje glasnog razgovora.

Japan je prošle jeseni prestao zahtijevati testove na koronavirus pri ulasku u zemlju od onih koji su primili najmanje tri cjepiva, što je dio pažljivog ublažavanja mjera nakon što je zemlja na dvije godine gotovo u potpunosti zatvorila svoje granice za strane turiste. 

Pročitajte više