JAPAN TREBA BITI SPREMAN ZA SJEVERNO-KOREJSKE PRIJETNJE

Japan mora biti u mogućnosti zaštititi se od sjevernokorejske prijetnje i nastaviti sudjelovati u mirovnim misijama u inozemstvu unatoč tendenciji smanjenja oružanih snaga, objavilo je u utorak japansko ministarstvo obrane. L

Obrana mora voditi računa "o ograničenim nacionalnim resursima" u trenutku kada vlada pokušava smanjiti javnu potrošnju, rekao je dužnosnik ministarstva obrane Shigeru Ishiba pri predstavljanju godišnje bijele knjige svog ministarstva.

Dokument naglašava potrebu da se Japan opskrbi sredstvima za borbu protiv terorizma i obranu od balističkih raketa Sjeverne Koreje i njezinih nuklearnih ambicija.

"Suočeni sa širenjem oružja za masovno uništenje i balističkih raketa, najvažnije strateško pitanje trenutačno je sustav antibalističke obrane", stoji u bijeloj knjizi koja naglašava da Japan nema učinkovito oružje protiv napada raketa lansiranih iz inozemstva.

Dokument potvrđuje da će Japan i Sjedinjene Države nastaviti zajednička istraživanja proturaketnog štita, ali ne precizira kada će Japan prijeći u djelatnu fazu.

(Hina) tm sv

Pročitajte više