Japanska svemirska letjelica Hayabusa 2 bombardirala asteroid

Foto: JAXA

JAPANSKA letjelica Hayabusa 2 detonirala je eksplozivno sredstvo na asteroidu Ryugu, piše BBC.

Koliko god da to zvučalo invazivno i podsjećalo na objavu rata dalekom asteroidu, radi se zapravo o značajnom znanstvenom istraživanju. Naime, Hayabusa 2, nazvana po jastrebu, tim je postupkom htjela stvoriti umjetni krater i prikupiti uzorke iz udubljenog dijela Ryugua.

Znanstvenici vjeruju da će im ti uzorci pomoći bolje razumjeti kako se u ranom  Sunčevom sustavu formirala Zemlja, ali i ostali planeti. 

Hayabusa 2 je pobjegla na drugu stranu asteroida

Dakle, japanska letjelica danas je na udaljeni asteroid ispustila eksplozivnu napravu, naziva Small Carry-on Impactor (SCI). Spremnik težine 14 kg bio je ispunjen plastičnim eksplozivom i trebao je stvoriti rupu u asteroidu širine 10 metara. Koliko se vidi na prvoj objavljenoj snimci, detonacija je bila uspješna.

Kako ju ne bi pogodili ostaci eksplozije, letjelica se, nakon što je ispustila eksploziv, odmaknula od asteroida na sigurnu udaljenost od 800 metara i odletjela prema suprotnoj strani Ryugua. No iza sebe je ostavila malenu kameru DCAM3 koja je snimila detonaciju. 

Primitivni asteroid koji skriva važne informacije

Hayabusa 2 vratit će se za nekoliko tjedana do kratera i pokušati prikupiti dugo očekivane uzorke. Budući da dolaze iz unutrašnjosti asteroida, oni bi trebali biti netaknuti, odnosno neoskvrnuti bombardiranjem kozmičkim zračenjem koje već skoro cijelu vječnost udara u površine svemirskih tijela i mijenja njihovu strukturu.

Ryugu pripada posebno primitivnom tipu svemirske stijene, poznatom kao asteroid tipa C. Radi se o reliktu koji je ostao iz ranih dana našeg Sunčevog sustava i koji je ispod svoje površine sačuvao, moglo bi se reći zabilježio, uvjete i kemijske procese iz tog vremena - prije otprilike 4,5 milijardi godina.

Znanstvenici se nadaju da će uskoro dobiti svježi uzorak iz tog pradavnog i za nas izuzetno značajnog razdoblja.

Pročitajte više