Japanski liječnik koji je doživio 105: Ako morate u mirovinu, nemojte prije 65

Screenshot: YouTube/FCI NY

LIJEČNIK Shigeaki Hinohara, koji je gradio temelje japanske medicine i pripomogao dugovječnosti Japanaca, često je prakticirao ono što je propovijedao, piše Business Insider.

Počasni predsjednik Međunarodnog sveučilišta sv. Luka i Međunarodne bolnice sv. Luka predstavio je nekoliko osnovnih smjernica za dug i zdrav život, a među njima se našla preporuka: “Ako morate ići u penziju, probajte ići što kasnije, iza 65. godine života“.

Liječio ljude sve do svoje smrti

U intervjuu za Japan Times objasnio je da je dob za umirovljenje u Japanu određena na 65 godina kada je prosječan životni vijek bio 68 godina. Sada ljudi žive mnogo dulje, prosječni životni vijek u Japanu gotovo je 84 godine, stoga je dobro s  radnog mjesta povući se što kasnije u životu, rekao je liječnik.  

Hinohara je prakticirao ono što je govorio. Naime, sve do svoje smrti, preminuo je 18. srpnja 2017., liječio je svoje pacijente i radio 18 sati dnevno. Doživio je 105 godina.

"Vjerovao je da je smisao života doprinos zajednici te se cijeli život trudio ustajati rano ujutro i pomagati drugima", izjavila je za BBC Kawaguchi, štićenica Hinohare. "To mu je bio životni pogon i ono što ga je održavalo na životu."

Hinohara je, osim dužeg radnog vijeka, preporučio sljedeće:

Brinite manje o pravilnoj prehrani ili dovoljnoj količini sna, a više se zabavljajte

"Svi se sjećamo kako smo se kao djeca, kada smo se zabavljali, često zaboravljali jesti ili spavati. Vjerujem da kao i odrasli možemo zadržati takav stav. Najbolje je ne opteretiti tijelo s previše pravila, poput određenog vremena za ručak ili određenog vremena za odlazak na spavanje“, rekao je Hinohara.

Ako želite živjeti dugo, nemojte biti pretili

"Za doručak pijem kavu, čašu mlijeka i sok od naranče sa žlicom maslinovog ulja. Maslinovo ulje je izvrsno za krvne žile i održava mi kožu zdravom. Za ručak uzmem nešto mlijeka i nekoliko kolačića ili ništa ne pojedem ako sam previše zauzet. Nikad nisam ogladnio kada sam se usredotočio na svoj posao. Večera je povrće, malo ribe i riže, a dva puta tjedno pojedem 100 grama nemasnog mesa“, kazao je.

Nemojte slijepo slijediti sve što vam kaže liječnik

"Kada vam liječnik preporuči neka testiranja ili operacije, pitajte ga bi li tu proceduru predložio svojoj supruzi ili djeci. Suprotno uvriježenom mišljenju, liječnici ne mogu izliječiti sve. Mislim da glazba i terapija životinjama mogu pomoći više nego što pretpostavlja većina liječnika.

Da biste pobijedili bol, zabavite se

"Bol je tajanstvena, a zabava je najbolji način da se na nju zaboravi. Ako dijete boli zub, a vi se počnete igrati s njim, ono će odmah zaboraviti na bol. Bolnice bi trebale zadovoljiti osnovne potrebe pacijenata, stoga u bolnici sv. Luka imamo terapije glazbom i životinjama, te umjetničke tečajeve".

Uvijek idite stepenicama i nosite vlastite stvari

 "Penjem se dvije stepenice odjednom kako bih uvježbao mišiće", rekao je liječnik u intervjuu.

Pročitajte više