Japanski premijer ispričao se Nizozemcima zbog ratnih zločina

Japanski premijer Junichiro Koizumi ispričao se u ponedjeljak u Amsterdamu za patnje i bol koje su japanski vojnici zadali tisućama nizozemskih zatočenika u Drugom svjetskom ratu.

"Ponizno priznajući činjenicu da je Japan nanio veliku štetu i bol mnogim narodima u Drugom svjetskom ratu, uključujući nizozemski, željeli bismo se duboko pokajati zbog toga i iskreno se ispričati", rekao je Koizumi nizozemskom premijeru Janu Peteru Balkenendeu, kako prenosi japanski dužnosnik.

Koizumi je doputovao u Amsterdam, posljednju postaju svoje šestodnevne turneje tijekom koje je boravio u Indiji, Pakistanu i Luksemburgu.

Kada je japanski car Akihito u svibnju 2000. posjetio Nizozemsku izrazio je također "duboko žaljenje" zbog nizozemskih ratnih zatočenika.

Procjenjuje se da je u Drugom svjetskom ratu japanska carska vojska u Nizozemskoj Istočnoj Indiji, danas Indoneziji, držala u zatočeništvu 14.000 nizozemskih vojnika i civila.

I desetci tisuća Britanaca, Amerikanaca, Novozelanđana i Australaca bili su zatočenici japanske carske vojske, među kojima su mnogi umrli u zatočeništvu zbog zlostavljanja u koncentracijskim logorima.

Godine 1998. tadašnji je japanski premijer Ryutaro Hashimoto rekao britanskom premijeru Tonyju Blairu koji je došao u posjet Tokiju, da je čitava njegova vlada odlučila da će se "iskreno pokajati i ispričati narodima koji su stradali u Drugom svjetskom ratu".

Na azijsko-afričkom summitu održanom u Džakarti prošlog mjeseca Koizumi se javno ispričao za japanske ratne zločine u cjelini.

(Hina) xvrad ydj

Pročitajte više