Japanski premijer radi besplatno sve dok se nuklearka ne stabilizira

JAPANSKI premijer Naoto Kan danas je objavio kako neće uzimati plaću predsjednika vlade sve dok nuklearna elektrana u Fukushimi ne bude pod kontrolom.

No, prvi čovjek japanske vladi time ne ostaje bez svih prihoda, jer će dobivati plaću kao član parlamenta. Kan je najavio i planove Japana o smanjenju korištenja nuklearne energije u budućnosti, a sve zbog katastrofe koja se nakon potresa i tsunamija dogodila u Fukushimi.

30 posto japanske energije dolazi iz nuklearki

Odmah nakon tsunamija 11. ožujka iz nuklearke je počeo istjecati radioaktivni materijal te je više od 80 tisuća stanovnika iz kruga 20 kilometara evakuirano iz svojih kuća i još nije poznato kada će se tamo moći vratiti. Očekuje se da će visina odšteta biti i do 100 milijardi dolara.

Nuklearne elektrane u ovom trenutku dobavljaju 30 posto električne energije u Japanu. Na konferenciji za novinare Kan je nuklearnu energiju nave kao jedan od "potpornih stupova" japanskog društva, zajedno s fosilnim gorivima. No, dodao je i kako će u budućnosti ključni biti i drugi izvori energije.

"Trenutni plan predviđa da do 2030. godine 50 posto energije dolazi iz nuklearnih elektrana, a više od 20 posto iz obnovljivih izvora", rekao je Kan i najavio kako se taj plan mora promijeniti nakon ove katastrofe u Fukushimi.

Pročitajte više