Je li američki političar upravo rekao da bi utopio vlastitu djecu da su gej?

Screenshot: WVVA

ČLANA Zastupničkog doma Zapadne Virginije prozvali su i demokrati i republikanci nakon što je u intervjuu rekao da bi za svoju djecu, ako bi se ispostavilo da su gej, "vidio znaju li plivati".

Republikanski zastupnik Eric Porterfield već ima povijest homofobnih izjava i stavova, piše CNN. No stvari su očito eskalirale nakon što je prošlog tjedna, tijekom parlamentarnog sastanka o prijedlogu amandmana na zakon o anti-LGBT diskriminaciji, Porterfield taj zakon nazvao "netolerantnim, diskriminirajućim i šovinističkim".

"LGBT je najsocijalističkija grupa u ovoj zemlji. Oni ne štite gejeve. Oni proganjaju mnoge gejeve ako se ne svrstaju uz njihovu socijalnu ideologiju", rekao je Porterfield, tvrdeći da je zakon protiv diskriminacija zapravo diskriminatoran i predstavlja kršenje slobode govora.

Porterfield: LGBT-jevci su teroristička grupa i brutalna čudovišta

Demokrati su ga u petak pozvali da podnese ostavku zbog "izražavanja mržnje". No Porterfield je odlučio ići na sve ili ništa. Isti dan je nazvao Gazette-Mail, koji je objavio vijest o njegovim izjavama i osudi demokrata, i u razgovoru nazvao svoje kritičare "brutalnim čudovištima", a LGBT zajednicu "terorističkom grupom". Štoviše, usporedio ih je s Ku Klux Klanom. 

A onda je u nedjelju dao skandalozan intervju lokalnoj televiziji WVVA u kojem je, po svemu sudeći, aludirao da bi utopio svoju djecu kad bi saznao da su gej. 

"Imate preslatku kćer i dragocjenog sina. Što bi se dogodilo da vam za par godina, kada budu tinejdžeri, adolescenti, dođu i kažu da misle da bi mogli biti gej ili lezbijka?" pitala ga je novinarka. 

"Samo bih htio biti siguran da znaju plivati"

"Prvo ću reći za svoju kćer. Odveo bih je na pedikuru. Odveo bih je da napravi nokte i vidio zna li plivati. A da je to moj sin, vjerojatno bih ga odveo u lov. Odveo bih ga u ribolov i onda bih vidio zna li plivati", dao je Porterfield svoj odgovor, noseći kapu s natpisom "Make America Great Again" na glavi. 

"Kako to mislite da biste vidjeli znaju li plivati", pitala ga je novinarka da pojasni. "Samo bih htio biti siguran da znaju plivati", Porterfield je ponovio cereći se i izbjegavajući pojasniti što točno misli. "Ok", odustala je novinarka i nastavila intervju.

Na kraju su njegove mrziteljske i homofobne izjave osudili i njegovi republikanci.

"Eric Porterfield je iznio komentare koji su vođeni mržnjom, uvredljivi i koji ne reflektiraju vrijednosti naše zemlje, naše savezne države i Republikanske stranke. Ovi su komentari neprihvatljivi i odbacujemo ih. Za njih nema mjesta u Americi", priopćila je u međuvremenu predsjednica Republikanske stranke u Zapadnoj Virginiji Melody Potter. 

Porterfield je preuzeo zastupničko mjesto tek prošlog mjeseca. Ovaj 44-godišnjak, slijep od 2006. kad je izgubio vid u fizičkom sukobu, inače je baptistički misionar. Za vrijeme svoje kampanje žestoko je kritizirao Zakon o zaštiti mentalnog zdravlja mladih, zbog toga što se njime zabranjuje takozvana "konverzijska terapija" za LGBT maloljetnike, pseudomedicinska terapija za koju njeni pobornici tvrde da može "izliječiti" LGBT osobe. 

Pročitajte više