Je li guverner Švicarske centralne banke znao za transakciju svoje supruge kad je fiksirao tečaj franka?

GUVERNER Švicarske centralne banke Philipp Hildebrand odgovarat će danas u Bernu na pitanja švicarskih zakonodavaca o kontroverznoj financijskoj transakciji svoje supruge. Hildebrand će prije toga švicarskom parlamentu poslati e-mailove koji dokazuju da je njegova supruga samostalno donijela odluku o kupnji 504 tisuće dolara tri tjedna prije nego što je Švicarska centralna banka fiksirala tečaj franka, prenosi Businessweek.

Zbog te su transakcije Hildebranda tražili da podnese ostavku. Christophe Darbellay, predsjednik odbora pred kojim će danas odgovarati Hildebrand i vođa švicarskih demokršćana izjavio je da su "potrebna stroža pravila za članove Švicarske centralne banke. Pravila bi se trebala odnositi i na bračne partnere".

Darbellay je odbio komentirati išta o Hildebrandovoj ostavci.

Dok Hildebrand niječe da je imao ikakvih saznanja o odluci svoje supruge o transakciji časopis Weltwoche navodi da je on osobno rekao ženi da provede tu transakciju. Predsjednica Švicarske Eveline Widmer-Schlumpf koja je ujedno i ministrica financija izjavila je da bi "Hildebrand trebao ostati na mjestu predsjednika Švicarske centralne banke jer nije učinio ništa ilegalno te je pomogao stabilizirati švicarsku ekonomiju određujući fiksiranje tečaja 6. rujna" te dodaje kako "nema razloga da se ne vjeruje Hildebrandu".

Caspar Baade, još jedan član odbora i član Švicarske narodne stranke izjavio je da su "potrebne promjene u odboru SNB-a i vijeća banke". Švicarska narodna stranka već je tražila Hildebrandovu ostavku ta ga smatra "nevjerodostojnim za tu funkciju", prenosi Businessweek.

Christoph Blocher, dopredsjednik stranke i bivši ministar pravosuđa bio je osoba koja je obavijestila vladu o unutrašnjem trgovanju i potaknula unutrašnju istragu.

Vijeće Švicarske centralne banke priopćilo je prekjučer da će biti potrebno postrožiti pravila o svim transakcijama. Ujedno će se provesti vanjska revizija unatrag tri godine o transakcijama sva tri člana odbora i njihovih zamjenika. Sve osobe koje raspolažu povjerljivim informacijama morat će dobiti odobrenje banke za transakcije veće od 20 000 franaka. Ista pravila odnosit će se i na obitelj te rođake dužnosnika. "Hildebrandovi nisu učinili ništa ilegalno, ali njihovo je djelo neetično", izjavio je Peter V. Kunz voditelj katedre za poslovno pravo na bernskom sveučilištu.

Pročitajte više