Je li kip Tutankamona ponuđen na aukciji u Londonu ukraden?

Foto: Christies

EGIPATSKO ministarstvo starina pokušava zaustaviti prodaju drevnog kipića u aukcijskoj kući Christie's u Londonu zbog sumnje da je u pitanju preprodaja ukradenog predmeta, javlja CNN.  

Kip visok oko 28 cm s obilježjima koja podsjećaju na faraona Tutankamona trebao bi biti ponuđen na aukciji u Londonu 4. srpnja. Spomenuto egipatsko ministarstvo obratilo se poznatoj aukcijskoj kući Christie's, ali i UNESCO-u, s namjerom da zaustavi prodaju predmeta i pri tome je tražilo provjeru dokumentacije o podrijetlu kipa. 

Aukcijska kuća Christie's pokušava smanjiti tenzije

Službenici egipatskog veleposlanstva u Londonu zatražili su od Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije vraćanje kipa, kao i obustavu prodaje svih drugih egipatskih artefakata na planiranoj dražbi. Aukcijska kuća Christie's pokušava smanjiti postojeće tenzije pa je izdala priopćenje u kojem se kaže da oni uvijek vode računa o pravu vlasništva nad predmetom, a onda i zakonskom pravu na njegovu prodaju. Aukcijska kuća Christie's navodi da nikada ne bi na prodaju ponudila predmet problematičnog vlasništva, kao i da se u svom poslovanju strogo pridržava bilateralnih ugovora i međunarodnih zakona vezanih za kulturna dobra i baštinu. 

Kip Tutankamona dio je najpoznatije privatne zbirke egipatskih umjetnina

Lice kipa karakteriziraju pune usne, lagano opuštena donja usna, ukošene bademaste oči i udubljenje između očiju i obrva, što su obilježja koja se vezuju za likovne prikaze Tutankamona. U priopćenju je navedeno da je kip kupljen od trgovca Heinza Herzera iz Münchena još 1985. godine te da je prethodno bio u vlasništvu Josepha Messine i Prinza Wilhelma von Thurna i Taxisa. Ponuđeni kip je dio zbirke Resandro, jedne od najpoznatijih privatnih zbirki egipatskih umjetnina na svijetu, a aukcijska kuća procjenjuje da će se kip prodati za više od četiri milijuna funta ili 5,1 milijuna američkih dolara.

Mnoštvo spornih predmeta 

Egipatsko ministarstvo starina nadgleda međunarodne aukcijske kuće i nastoji maknuti ukradene predmete s licitacije i vratiti ih u Egipat. CNN podsjeća na više takvih spornih primjera, između ostalog navodi kako je u siječnju jedan egipatski predmet ukraden iz Muzeja na otvorenom u Karnaku vraćen u Egipat. Nije samo Egipat taj koji ima problema s vraćanjem ukradenih predmeta. Tako je u studenom 2018. izaslanstvo s Uskršnjih otoka, koji su danas dio Čilea, otputovalo u Britanski muzej da bi uputilo zahtjev za povratak poznatih artefakata, poput visokog kipa Hoa Hakananai'a za kojeg se vjeruje da u sebi sadrži duše domorodačkih predaka. Službenici Britanskog muzeja u lipnju su otputovali na otok radi daljnjih pregovora. Što znači da se natezanje u tom smislu nastavlja.

Pročitajte više