Je li NBC pokušao zataškati istragu o seksualnim zločinima Harveyja Weinsteina?

Foto: FAH

UPRAVA NBC-ja je u petak bila na udaru kritika nakon informacija New York Timesa prema kojima je taj kanal prošle godine pokušao zaustaviti istragu svojih novinara o spolnim zlostavljanjima koje je počinio producent Harvey Weinstein.

Optužbe je u četvrtak navečer iznio bivši producent NBC-ja Rich McHugh koji je za The New York Times izjavio da je uprava NBC-ja odbila da on s novinarom Ronanom Farrowom ode u Los Angeles 2017. intervjuirati ženu koja je Weinsteina optužila za silovanje, što bi bio proboj u njihovim istraživanjima o tom producentu.

"Tri dana prije odlaska s Ronanom u L.A. na intervju sa ženom koja je optužila Weinsteina za silovanje, stigao je nalog da odustanem, da ne odem na taj intervju i da prekinem cijelu priču", rekao je McHugh za dnevni list New Yorka.

"Nalozi su stigli s najviše hijerarhijske pozicije NBC-ja", dodao je producent, optuživši hijerarhiju za nepoštovanje novinarskog integriteta.

Pozivajući se na izvore bliske aferi, informativna internetska stranica Daily Beast je obznanila da je odvjetnica NBC Newsa u telefonskim razgovorima prijetila Ronanu Farrowu ako nastavi istragu.

NBC: To je besramna laž

NBC za sada nije reagirao. Ali u jednoj izjavi za The New York Times predsjednik kanala Noah Oppenheim je zajamčio da je istraga zaustavljena jer nisu bila ispunjena mjerila provjere, a Ronan je sam predložio da drugdje nastaviti s radom.

"Tvrdnje da je kanal NBC News pokušao uništiti aferu Weinstein dok je Ronan Farrow bio u NBC-ju su besramna laž", dodao je glasnogovornik NBC-ja, prenose američki mediji. Nakon odlaska iz NBC-a Ronan Farrow je svoju istragu nastavio za list The New Yorker. 

Njegova otkrića o Weinsteinovim silovanjima i spolnim zlostavljanjima su objavljena dva mjeseca kasnije, u listopadu 2017. u New Yorkeru, i donijela su mu Pulitzerovu nagradu u travnju ove godine.

Nakon otkrića afere Weinstein i pokreta #MeToo, uprava NBC-ja je više puta optužena da sama nije poduzela dovoljno u borbi protiv spolnog zlostavljanja u svojoj kući.

Pročitajte više