Je li novinar CNN-a stvarno stavio ruke na Trumpovu stažisticu?

Screenshot: Guardian

NAKON prilično kaotične press konferencije koju je dan nakon "midterms" izbora održao američki predsjednik Donald Trump, a na kojoj se obrušio na novinara CNN-a Jima Acostu i zabranio mu pristup Bijeloj kući, Trumpovi pristaše i protivnici ne mogu se složiti tko je prevršio mjeru - Trump ili Acosta.

>> Trump pokušao oduzeti mikrofon novinaru, pa mu zabranio pristup Bijeloj kući

Podsjetimo, Trump je ušao u verbalni sukob s novinarem CNN-a nakon što ga je ovaj pitao zašto je nazvao karavanu južnoameričkih migranata "invazijom" na SAD. 

"Dosta je, vratite mikrofon. Znate što, CNN se treba sramiti zbog toga što vi radite za njih. Vi ste neodgojena, grozna osoba i ne biste trebali raditi za CNN... Način na koji ste tretirali Sarah Huckabee je grozan i način na koji tretirate druge ljude je grozan", rekao je Trump Acosti, dok je stažistica Bijele kuće, po Trumpovoj naredbi, fizički pokušala oduzeti mikrofon, ali on ga nije ispuštao iz ruku. Na kraju mu ga je ipak oduzela i dala drugom novinaru, ne dopuštajući Acosti da postavi dodatna pitanja.

Glasnogovornica Bijele kuće: Nikad nećemo tolerirati da reporter stavlja svoje ruke na mladu ženu

"Kada objavljujete lažne vijesti, što CNN radi u velikoj mjeri, vi ste neprijatelj naroda", dodao je na kraju svađe s Acostom. Uskoro nakon toga, Acosta je saznao da mu je Tajna služba (koja štiti američkog predsjednika i druge dužnosnike Bijele kuće) oduzela press akreditaciju.

Sarah Huckabee Sanders, glasnogovornica Bijele kuće, pokušala je opravdati ovako oštru reakciju.

"Predsjednik Trump vjeruje u slobodu medija i očekuje i pozdravlja oštra pitanja o sebi i svojoj administraciji. Međutim, nikad nećemo tolerirati da reporter stavlja svoje ruke na mladu ženu koja samo pokušava raditi svoj posao kao stažistica Bijele kuće. Takvo ponašanje apsolutno je neprihvatljivo. Također je potpuno nepoštovanje prema kolegama ne dopustiti im priliku da postave pitanje. Predsjednik Trump je dao medijima više pristupa nego ijedan drugi predsjednik u povijesti", stoji u njenoj izjavi koju je objavila na Twitteru.

No Acosta je na dio izjave u kojem se tvrdi da je on "stavio ruke" na stažisticu odgovorio kratko, ali nedvosmisleno: "Ovo je laž." Njegova kuća CNN također je kategorički stala iza jednog od svojih najpoznatijih reportera, koji je posebno zaokupio pažnju svojim dosadašnjim okršajima s Trumpom. "Glasnogovornica Sarah Sanders je lagala. Iznijela je lažne optužbe i pozvala se na incident koji se nikad nije dogodio", stoji u izjavi CNN-a.

"Stažistica Bijele kuće njega je dodirnula četiri puta... ne obrnuto"

A tviteraši su se, kako javlja Guardian, upustili u online bitku oko toga tko je stvarno stavio ruke na koga. Neki su, dapače, satima analizirali snimku incidenta kako bi utvrdili što se točno dogodilo. 

Novinarka portala Raw Story Sarah Burns objavila je tweet, koji je u međuvremenu naširoko retweetan, s usporenom i grafički editiranom snimkom incidenta. "Usporila sam snimku okršaja s Acostom kako bih pokazala da je stažistica Bijele kuće njega dodirnula četiri puta... ne obrnuto. Nije jasno je li suspendirana", napisala je u tweetu. 

 

Udruga dopisnika Bijele kuće (WHCA) nazvala je "slabim i promašenim" potezom odluku Bijele kuće da uskrati novinarsku akreditaciju CNN-ovu novinaru. Udruga je u priopćenju navela da se "oštro protivi" odluci Trumpove administracije da "kazni" Jima Acosta.

"Uskraćivanje pristupa Bijeloj kući reakcija je koja nadilazi navodni prekršaj i neprihvatljiva je... Pozivamo Bijelu kuću da odmah povuče ovaj slab i promašen potez", navela je udruga.

"Pozivamo sve one koji sumnjaju u to da je ova reakcija neproporcionalna navodnome prekršaju da pogledaju video događaja ranije tijekom dana", navela je udruga.

Pročitajte više