Je li ovo bila najteža životinja na svijetu?

Ilustracija: Alberto Gennari

Znanstvenici su pronašli novog kandidata za najtežu životinju koja je ikada postojala na Zemlji. Radi se o drevnom, davno izumrlom kitu koji je možda težio blizu 200 tona. Znanstvenici navode da bi se s njime mogli mjeriti samo neki od najvećih primjeraka plavog kita. Fosilizirane kosti stvorenja iskopane su u pustinji u južnom Peruu pa je dobio ime Perucetus colossus. Datiranje sedimenata oko ostataka ukazuje na to da je ovo biće živjelo prije otprilike 39 milijuna godina. 

"Znanstvenici su zapravo pronašli fosile prije 13 godina, ali su zbog njihove veličine i oblika trebale tri godine samo da se odnesu u Limu gdje se od tada proučavaju", rekao je evolucijski biolog Eli Amson, a prenosi BBC. Nađeno je osamnaest kostiju drevnog morskog sisavca, odnosno rane vrste kita (basilosaurid); među njima je bilo 13 kralježaka, četiri rebra i dio kuka. Imao je jako guste kosti zbog osteoskleroze, odnosno procesa popunjavanja unutarnjih šupljina.  

Nije se radilo o oboljenju, već o prilagodbi

Kosti su također bile prevelike, u smislu da su imale dodatni rast na svojim vanjskim površinama - što se naziva pahiostoza. Stručnjaci ne smatraju da se radilo o nekoj vrsti oboljenja, već o prilagodbi koja je ovom velikom kitu omogućila potrebnu kontrolu plovnosti prilikom traženja hrane u plitkim vodama. Slične značajke kostiju vidljive su, primjerice, kod današnjih morskih krava. 

Kada pronađu kostur davno izumrle vrste, znanstvenici koriste modele kako bi na temelju onoga što znaju o biologiji usporedivih živih bića pokušali rekonstruirati oblik tijela i masu životinje. Modeli su pokazali da je Perucetus bio dugačak između 17 i 20 metara i da je mogao težiti između 85 i 320 tona.

Amson, kustos u njemačkom Državnom prirodoslovnom muzeju u Stuttgartu, koristi srednji broj od 180; što je slično težini najvećih plavih kitova.

"Perucetus je mogao težiti kao gotovo dva plava kita, više od 30 afričkih slonova i čak 5000 ljudi"

"Mogli bismo reći da Perucetus spada u istu težinsku kategoriju kao i plavi kit. Ali se vjerojatno u to doba nije radilo o posebno velikom pojedincu. Najvjerojatnije je bio dio opće populacije. Dakle, treba imati na umu da, kada koristimo srednju procjenu, ona je već na samim gornjim rasponima najveće težine plavoga kita", kazao je.

Dapače, Perucetus je vjerojatno težio dva do tri puta više od plavog kita. "Perucetus je mogao težiti kao gotovo dva plava kita, tri argentinosaura, više od 30 afričkih slonova i čak 5000 ljudi", rekao je za CNN paleontolog Giovanni Bianucci sa Sveučilišta u Pisi u Italiji. 

Istraživanje naziva A heavyweight early whale pushes the boundaries of vertebrate morphology objavljeno je u časopisu Nature. 

Pročitajte više