Prva dama Burundija ima koronu. Je li to pravi uzrok smrti predsjednika Burundije?

Foto: EPA

PROŠLOG je tjedna vlada Republike Burundi objavila da je iznenada preminuo 55-godišnji predsjednik u odlasku Pierre Nkurunziza. Priopćili su da je umro od srčanog udara.

No brojni mediji prenose neslužbene informacije da je Nkurunziza navodno umro od korone. BBC piše kako ima više izvještaja o tome da je umro nakon što se zarazio koronavirusom, no, dodaju s BBC-ja, te informacije nisu potvrđene.

"Nkurunziza se počeo osjećati loše nakon što je bio na odbojkaškoj utakmici u nedjelju. Stanje mu se ubrzo malo popravilo, no onda mu se u ponedjeljak dodatno pogoršalo te je došlo do zatajenja rada srca. Unatoč naporima hitne medicinske službe koja je nekoliko sati pokušavala oživiti predsjednika, proglašena je njegova smrt", prenio je AFP službenu izjavu o smrti burunđanskog predsjednika.

Žena mu je imala koronu

AFP je objavio i da se prva dama Denise Bucumi oporavlja od koronavirusa u bolnici u Nairobiju. Upravo se zbog toga postavlja pitanje je li Nkurunziza zapravo umro od koronavirusa.

Daily Mail, pozivajući se na liječnike iz bolnice u kojoj je preminuo, piše da je Nkurunziza umro od koronavirusa. Njihov izvor iz bolnice tvrdi da je prije smrti imao problema s disanjem te da su za njega zatražili jedini respirator koji bolnica ima. Vlada Burundija ostaje pri izjavi da je umro nakon srčanog udara.

Trebao je odstupiti u kolovozu

Burundi je prošli mjesec izabrao novog predsjednika, umirovljenog generala Evaristea Ndayishimiyea, kandidata vladajuće stranke CNDD-FDD koji je vlast trebao preuzeti u kolovozu.

Nkurunziza je u državi i inozemstvu bio optužen za političku represiju. Na vlast je došao 2005., a sedmogodišnji mandat mu je trebao trajati do kolovoza.

Pročitajte više