Je li Sanader totalno prolupao?

PREDSJEDNIK Hrvatske vlade i prvi čovjek HDZ-a sasvim je pogubio konce. Ivo Sanader danas je ispalio da ga pravosudni sustav namjerno sabotira. Sanader, naime, smatra da Branimir Glavaš nije smio biti osuđen osam dana prije lokalnih izbora. Pravda se čekala dvadesetak godina, pa što je još koji tjedan više-manje. Ujedno je premijer najavio da će ministar Šimonović popiti jezikovu juhu, jer mu se pod nosom događaju tako "neprihvatljive" stvari poput presude Glavašu.

Sanader je tako hrvatskoj javnosti poručio da nije bitno osuditi ratnog zločinca (uz to i bivšeg HDZ-ovca koji je naprasno izletio iz stranke nakon što je pomogao Sanaderu da je preuzme i iz nje izgura Ivića Pašalića) koliko je bitno to učiniti u trenutku koji državnom vrhu odgovara. Ili u prijevodu: nezgodne zatvorske kazne smiju se dijeliti samo kad neće povući konzekvence koje bi mogle biti neugodne za HDZ. No, ujedno je u vrlo kratkom razgovoru s novinarima uspio skočiti samom sebi u usta.

HDZ ne može utjecati na sudstvo, ali SDP može

"U Hrvatskoj postoji trodioba vlasti na sudsku, zakonodavnu i izvršnu vlast pa se zbog toga niti ja niti HDZ niti Hrvatska vlada nikad nismo miješali u sudstvo, niti to možemo učiniti", rekao je Sanader da bi već u idućoj rečenici optužio pravosuđe da se uključilo u predizbornu kampanju. "Ne mogu isključiti da je u tome sudjelovao netko iz SDP-a", rekao je Sanader. Dakle, premijer ustvari želi kazati kako HDZ nema tu moć niti ovlasti da naruši trodiobu vlasti, ali SDP može manipulirati sudstvom kako god poželi i određivati mu kad će donositi presude. I kakve će te presude biti.

Čak i policija tvrdi da je Sabor pustio Glavaša da pobjegne

Pritom je bitno zapamtiti da se u ovom slučaju radi o suđenju koje je moglo započeti tek nakon što je iz središnjice došlo zeleno svijetlo da se Glavaš optuži. Odnosno nakon što on više nije bio u HDZ-u i Sanaderu nije mogao poslužiti. I da je isti taj HDZ Branimiru Glavašu omogućio više nego dovoljno vremena da se izvuče iz države kad je shvatio da mu gori pod nogama.

Čak je i policija indirektno optužila Sabor za Glavašev bijeg u BiH, čije državljanstvo je, poput svih pravih kriminalaca, na vrijeme osigurao. A postupci Hrvatskog sabora jučer su, za promjenu, bili prilično transparentni. Nakon što je postalo jasno da će Glavaš biti osuđen, Markov trg i njegova šira okolica naglo su se ispraznili. Predsjednik Mandatnog imunitetnog povjerenstva Damir Sesvečan pobrinuo se da na vrijeme nestane iz ureda, kao i da ga ne bude moguće dobiti na telefon do 16:30 sati. Što znači da će Glavaš barem do ponedjeljka, a možda i duže, ostati pod zaštitom imuniteta. Koji mu je trebao biti već odavno skinut. Naravno da bi Glavaš imao dovoljno vremena za bijeg čak i da mu je imunitet tijekom dana skinut, s obzirom da je granicu navodno prešao već oko 10 ujutro, ali u Saboru su mu odlučili dati dovoljno vremena da u kufer spakira i svog omiljenog plišanog medvjedića, ukoliko to želi.

Paranoja se uvlači u premijerovu glavu

I nakon svega toga, nakon jedne od najlošije izrežiranih predstava otkad je HDZ-a, Sanader ima obraza stati pred javnost i braniti se teorijama zavjere. Zaključak je očit - premijer je sasvim prolupao. Posljednjih je mjeseci polako postajalo očito da Sanader više ne drži sve konce u rukama; nizale su se afere i aferice, od mafijaških ubojstava u centru Zagreba i stezanja remena do preskupog blindiranog BMW-a, a premijer je sve "rješavao" uglavnom skačući samom sebi u usta.

Pritisak očito jača, kritike (kako domaće tako i inozemne) sve su češće pa čak ni uvijek samodopadni Sanader više ne izgleda tako sigurno. U redove vladajuće većine počela se, izgleda, uvlačiti paranoja, koja iz dana u dan eskalira. Danas je manija proganjanja od koje HDZ i njegov lider očigledno pate, čini se, dosegla vrhunac. Drugog objašnjenja za Sanaderov udar na sudstvo doista nema.

Petar Vidov
Foto: Siniša Sunara / CROPIX

Pročitajte više