Je li šef SOA-e prekršio zakon i uz to još i lagao?

Na fotografiji šef SOA-e Danijel Markić Foto: Jurica Galoic/Pixsell, Index

"SIGURNOSNA SLUŽBA bila je uključena u rasvjetljavanje slučaja Agrokor, ali nije bilo zahtjeva za sigurnosne provjere pa se nisu koristili resursi službe, već samo javno dostupni izvori.   

Na sve sastanke pozivao je premijer. Nitko nije tražio nikakve sigurnosne provjere niti je po slovu zakona u tom slučaju to bilo i moguće zatražiti.

Sigurno sam dao svoje mišljenje kada sam bio na sastanku s određenim osobama. Kad vlada mora odlučiti o jednoj osobi, može pitati je li ona bila kontroverzna i onda koristimo javne izvore", odgovorio je na pitanje novinara Danijel Markić, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije, o tome koliko su tajne službe bile uključene u događanja oko Agrokora.

Na upite novinara samo je ponavljao: "Koristimo informacije koje i vi novinari imate. Koristimo javne izvore."

Nije govorio istinu?

No čini se da nije bio posve iskren.

Naime, u iskazu istražiteljima DORH-a Martina Dalić je kazala kako joj je SOA potvrdila da jedan kandidat za povjerenika za Agrokor ima prijavu za obiteljsko nasilje od strane supruge?!

A prijave za obiteljsko nasilje nisu javno dostupni podaci. Barem dosad to nisu bili. 

Čekamo SOA-u i ravnatelja da objasne kako su doznali za prijavu za obiteljsko nasilje. Jer osim što ravnatelj nije bio iskren, moguće je da je SOA prekršila i zakon jer nije imala ovlasti da istražuje kandidate.

Evo što je rekla Martina Dalić o SOA-i:

"Ujedno smo šefa SOA-e zamolili da uvidom u raspoložive mu podatke provjeri background ovih ranije navedenih osoba kako nam se ne bi dogodio neki reputacijski problem, svjesni činjenice da će rad izvanrednog povjerenika biti podložan kritikama.

Bricelj je sutradan pristupio u vladu, primili smo ga Plenković, Božinović i ja, a ne znam da li je bio prisutan i Gordan Jandroković. Premijer je Bricelju izložio naš zaključak i pitao ga pritom da li ima bilo što problematično u njegovoj prošlosti, tada je Bricelj odgovorio da se on preispitao i da smatra da su dvije okolnosti koje su moguća smetnja, a to su njegove obiteljske okolnosti i jedan zazor koji ima od komunikacije s medijima.

Premijer mu je dao još malo vremena da razmisli i da se povratno javi s konačnom odlukom, a u međuvremenu je stigao podatak od SOA-e koja je potvrdila postojanje prijave za obiteljsko nasilje od strane bivše supruge.

Oko 22 sata nazvao me Bricelj i kazao da ne može prihvatiti predmetno imenovanje, a o čemu sam ja odmah izvijestila premijera. Mi smo razgovarali telefonom i zaključili kako je subota navečer, a mi smo se našli na početku s traženjem najpogodnijeg kandidata. U nedjelju ujutro, ponovno telefonom smo se čuli oko liste osoba o kojoj smo ranije razgovarali na onom sastanku, a na kojoj je Ante Ramljak bio prijedlog za zamjenika izvanrednog povjerenika, te smo vodeći računa o njegovim referencama, činjenici da je upoznat s prilikama u društvu, zaključili da njega treba upitati za preuzimanje tog posla. Od utjecaja je i to što SOA nije imala ništa sporno vezano za njega.

Zvala sam Ramljaka sljedećeg jutra, u nedjelju, te sam ga zamolila da dođe u Zagreb na sastanak s premijerom, a s obzirom da je Ramljak bio u Splitu, dogovorili smo sastanak za to popodne. Nakon što je Ramljak bio na sastanku sa mnom i premijerom, a mislim da je bio prisutan i šef kabineta Božinović, a moguće i Jandroković, te je dao svoj pristanak na imenovanje, potvrđeno mu je, a nakon što je premijer razgovarao telefonom s Božom Petrovim, da iza njegove kandidature stoje oba koalicijska partnera", rekla je Dalić.

Pročitajte cijeli iskaz Martine Dalić by Index.hr on Scribd

Pročitajte više