Jedan britanski policajac ubijen u istrazi o racinu, Blair ogorčen

JEDAN je britanski policajac nasmrt izboden nožem, a četvorica su ranjena u Manchesteru u protuterorističkoj raciji povezanoj s prošlotjednim otkrićem smrtonosnog otrova ricina u jednom londonskom stanu.

Britanski premijer Tony Blair izjavio je da je prvo ubojstvo jednog britanskog policijskog časnika u protuterorističkoj akciji od napada u SAD-u 11. rujna 2001. ´grozna tragedija´.

´Njegova smrt i ozljede nanesene drugim časnicima ističu opasnosti s kojima su u današnje vrijeme suočeni naša policija i snage sigurnosti´, rekao je Blair u posebnom priopćenju.

Nenaoružani časnici upali su u jedan stan u Manchesteru kako bi uhitili jednog muškarca u skladu s protuterorističkim zakonom, ali su u stanu umjesto očekivanog jednog muškarca policajci naišli na trojicu koji su ih napali noževima, rekao je pomoćnik načelnika manchesterske policije Alan Green.

Teško ranjeni detektiv Stephen Oake (40) preminuo je u bolnici, a lakše su ozlijeđena trojica njegovih kolega. Sva trojica napadača su uhićena i svi su sjevernoafričkog porijekla.

Za razliku od svojih američkih kolega, britanski policajci rijetko su naoružani pištoljima.

Racija je bila dio nacionalne istrage koja se vodi nakon pronalaska manje količine ricina, jednog od najsmrtonosnijih biljnih otrova, u jednom londonskom stanu prošloga tjedna.

Nakon tog otkrića uhićena su četvorica novopridošlih imigranata i tražitelja azila iz Sjeverne Afrike, koji su optuženi za posjedovanje kemijskog oružja i planiranje terorističkog napada.

Ubojstvo policajca potaknulo je britansku konzervativnu oporbu da optuži vladu za ´kaos u imigrantskim službama´ i zatraži strožu kontrolu glanica i borbu protiv terorizma.

Pročitajte više