POTRES U ZAGREBU

Jedini klub protiv Zakona o obnovi Zagreba bio je - ženski. Puljak objasnila zašto

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

DANAS je u saboru izglasan Zakon o obnovi Zagreba.

Sabor je velikom većinom glasova donio Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji. Od 138 nazočnih zastupnika za zakon je glasalo njih 124, suzdržanih je bilo deset, protiv četvero. 

>> Donesen Zakon o obnovi Zagreba

Zanimljivo je da je jedini saborski klub koji je cijeli glasao protiv zakona ujedno bio i prvi saborski klub u povijesti parlamenta koji čine samo žene. Taj ženski klub, podsjetimo, čine zastupnice Marijana Puljak, Dalija Orešković i Anka Mrak-Taritaš.

Marijana Puljak je u razgovoru za Index objasnila zbog čega je ženski klub glasao protiv zakona.

"Hitna sanacija ionako je mogla odavno krenuti"

"Kad je Zagreb pogodio teški potres, nadali smo se da će se u njegovoj obnovi slušati struka. A struka je bila stava kako Zagrebu treba cjelovita urbana obnova, a ne puko krpanje postojećeg lošeg stanja. Složili smo se s tim stavom i cijelo ljeto radili da bismo, u skladu sa strukom, ponudili ispravan smjer ovog zakona", rekla nam je Puljak.

"Osim cjelovite obnove predlagali smo i razne modele investicijskog financiranja koji bi uštedjeli novac poreznih obveznika i omogućili građanima povećanje vrijednosti nekretnina. Zalagali smo se i za veću transparentnost procesa i nadzor građana. Ništa od toga nema u usvojenom zakonu ta ga zato nismo mogli podržati. Hitna sanacija, koja bi pomogla građanima pred zimu, ionako je mogla krenuti odavno po postojećim zakonima", govori nam Puljak.

"Ostali smo jedini saborski klub koji vjeruje struci"

"No, ostali smo jedini klub u saboru koji vjeruje struci i zalaže se za prednost stručnom, a ne politički dodvorničkom modelu javnosti. Brojni prihvaćeni sporedni amandmani stvaraju percepciju konsenzusa raznih političkih opcija, no ni s njima zakon ne ide u smjeru cjelovite urbane obnove i odgovornog trošenja javnog novca. Ne pristajemo biti ničiji smokvin list za privremenu obmanu građana. Mi ćemo nastaviti biti glas razuma, struke i dosljednosti", ustvrdila je.

"Rezultat ovog zakona bit će nejasna površinska sanacija"

"Želimo građanima oštećenih, ali i neoštećenih, a opasnih zgrada da s obnovom krenu što prije. Jedino se bojimo da će rezultat ovog zakona biti nejasna površinska sanacija koja će mnogima ostaviti opasne stropove iznad glava pri prvom sljedećem sličnom potresu", govori nam predsjednica stranke Pametno.

"Usvajanjem ovog zakona tek kreću problemi u njegovoj primjeni. Manji je problem što je naš klub ostao jedini glas upozorenja da zakon ima štetan smjer, puno je tužnije što je ovim zakonom omalovažena struka, a građani dovedeni do obmane da im se pomaže", zaključila je Puljak.

Pročitajte više