Jedini preživjeli iz najgoreg terorističkog napada na Pariz dobio doživotni zatvor

Foto: Profimedia

JEDINI preživjeli islamist iz skupine koja stoji iza najgoreg terorističkog napada u Parizu, onog 2015. godine, proglašen je krivim za terorizam i ubojstvo. 

Salah Abdeslam je bio glavni osumnjičeni i sudionik u napadima vatrenim oružjem i bombama u kojima je ubijeno 130 ljudi. 

Osuđen je na doživotnu kaznu zatvora. Smanjenje kazne neće moći tražiti prije nego što odsluži 30 godina kazne. 

Osim 130 ubijenih, u terorističkom napadu na Pariz 13. studenog 2015. godine još je 350 ljudi ranjeno. Najviše stradalih je bilo u koncertnoj dvorani Bataclan. Napadi su izvršeni i ispred nogometnog stadiona Stade de France na kojem se igrala utakmica te širom gradskog središta pri čemu nje napadnuto šest kafića i restorana. Islamska je država ubrzo preuzela odgovornost za napad.

Osuđeno još 18 pomagača

Uz 32-godišnjeg Abdeslama, koji se, dakle, smatra jedinim preživjelim komandosom Islamske države koji je sudjelovao u napadu, krivima po svim točkama optužnice proglašeno je još 18 pomagača u napadu, a jedan je oslobođen.  

Šestorici optuženih sudilo se u odsutnosti, a vjeruje se da je petero njih umrlo u Siriji nakon napada. Jedan je uhapšen zbog optužbi za terorizam u Turskoj.

Devet napadača poginulo je u noći napada. Dio jer su bili bombaši samoubojice, a dio je ustrijelila policija.

Abdeslam je već proglašen krivim i osuđen na 20 godina u Belgiji zbog pucnjave koja je uslijedila kada su ga vlasti uhitile u Bruxellesu 2016.

Na početku suđenja u rujnu Abdeslam je predsjedavajućem sucu priznao da je pripadnik Islamske države i opisao to kao svoju profesiju. Prije tjedan dana rekao je da "nije ubojica" i pokušao je sud uvjeriti da bi njegova osuda bila nepravedna. 

Tijekom suđenja Abdeslamu i drugim optuženicima koji su sjedili u neprobojnom ograđenom prostoru preživjeli su iznosili mučna svjedočanstva.

Ovo je bilo najveće suđenje u francuskoj povijesti i počelo je prošlog rujna. 

Uskoro opširnije

Pročitajte više