Jedinstven doček Nove godine u Vukovaru podno križa

TOČNO u ponoć hrvatski će se branitelji, roditelji poginulih, te roditelji i rodbina 640 nestalih iz Vukovarskosrijemske županije za kojima se još uvijek traga, okupiti u Vukovaru podno Križa na ušću Vuke u Dunav, te s upaljenim svijećama i polaganjem vijenaca dočekati Novu godinu.

Takav doček priređuje se u spomen na sve poginule, umrle i nestale branitelje koji su najzaslužniji za stvaranje hrvatske države, rekao je danas na konferenciji za novinare Mladen Pavković, predsjednik Udruge branitelja Podravke.

Naveo je da je to tradicionalni peti doček Nove godine u Vukovaru koja se organizira zato što za većinu onih koji su u ovom ratu nekoga izgubili Nove godine više nisu što su nekada bile. Tako će i u toj tzv. ´najluđoj noći´ brojne majke, očevi i djeca biti u mislima sa svojim najdražima kojih više nema i o kojima se još uvijek ništa ne zna.

Novina je ovogodišnjeg dočeka da se prvi put održava pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora te da se ljudi neće kao dosad okupljati u gradu, i onda s upaljenim svijećama i vijencima proći kroz središte Vukovara i doći podno Križa. Ovaj put svi će točno u ponoć biti na mjestu dočeka - podno Križa na ušću Vuke u Dunav te će u miru i tišini zapaliti svijeće, i minutom šutnje odati počast poginulima za Hrvatsku, rekao je Pavković.

Lani je na dočeku Nove godine podno Križa u Vukovaru bilo blizu tisuću ljudi.

Doček Nove godine održat će se pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Zlatka Tomčića, u organizaciji Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata djelatnika ´Podravke´. Udruga je na doček Nove godine podno Križa pozvala predsjednike države i Vlade, potpredsjednika Vlade Gorana Granića, ministre Pančića, Piculu i Čačića te zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića.

Pročitajte više