Jedna osoba poginula u požaru ruske stanice za istraživanje na Antarktici

DVOETAŽNU centralnu građevinu ruske istraživačke stanice Progress na Antarktiku, zahvatio je požar u kojemu je jedna osoba poginula, a dvije su teško ozlijeđene.

U požaru, koji se dogodio u prošlu nedjelju, u potpunosti je stradala i radio oprema pa znanstvenici nisu mogli sve do danas stupiti u kontakt s ruskim dužnosnicima i izvijestiti ih o nesreći, kazao je voditelj ruske ekspedicije Valerij Lukin.

"Sva radio oprema bila je uništena u požaru. Jedan od radnika na stanici je poginuo, a dvojica drugih zadobila su teške prijelome i ozljede", rekao je Lukin. Ozlijeđenima se pruža pomoć, nakon što su prevezeni u obližnju liječničku stanicu.

"Nema potrebe za evakuacijom zbog mogućih medicinskih komplikacija kod ozlijeđenih", ocijenio je u priopćenju ruski Institut za istraživanje Arktika i Antarkitka. Kako bi se utvrdio uzrok fatalnog požara, pokrenuta je i službena istraga.

Stanica Progress otvorena je 1989. godine i nalazi se u brdima Lasemann, na istoku kontinenta. Stanica je udaljena svega kilometar i pol od kineske stanice Zhong Shan, gdje su ozlijeđeni Rusi i zbrinuti.

B.V.
Foto: wikipedia.org

Pročitajte više