Jedno od rijetkih mjesta na svijetu bez korone zabilježilo prva dva slučaja

Screenshot: Youtube

MARŠALOVI otoci, jedno od rijetkih posljednjih mjesta na svijetu netaknutih koronom, zabilježili su prva dva pozitivna slučaja koronavirusa, piše BBC.

Vlada ovog pacifičkog arhipelaga objavila je da su dva radnika iz SAD-a pozitivna na koronavirus nakon što su stigli s Havaja u utorak.

Par je doputovao vojnim letom i od trenutka saznanja da su covid pozitivni smješteni su u karantenu. Oboje su asimptomatski slučajevi.

Maršalovi otoci zatvorili su granice još u ožujku kako bi spriječili prodor virusa. Vlasti su naglasile kako zaraženi par spada u "strogo granične slučajeve", a 35-godišnjakinja i 46-godišnjak odmah su izolirani bez opasnosti za daljnjim širenjem virusa u zajednici. 

Vlasti dodaju da su sigurnosne mjere osigurale da nemaju kontakte sa zajednicom na Maršalovim otocima. 

Većina otočkih država na Pacifiku zatvorile su svoje granice u ranim danima pandemije zbog zabrinutosti da njihovi bolnički sustavi ne bi izdržali veliko i naglo širenje virusa.

U lipnju, Maršalovi otoci relaksirali su restrikcije i dopustili boravak većinom radnicima iz američke vojske, ali uz uvjet izolacije na tri tjedna u vojnoj bazi Kwajalein koja se inače koristi za testiranje vojnog naoružanja.

Kiribati, Mikronezija, Nauru, Palau, Samoa, Tonga, Tuvalu i Vanatau navodno su još uvijek bez zabilježenog slučaja korone od početka pandemije. 

Vlasti pozvale na budnost i pridržavanje mjera

Lokalne vlasti pozvale su ljude da "ostanu budni" te nastave s osnovnim mjerama opreza, ali poručile da nisu potrebne nikakve mjere zatvaranja. 

"Tvrtke i vladine operacije nastavit će se normalno raditi do daljnjeg", navodi se u vladinom priopćenju.

Iako su iz vlade naglasili da nema potrebe za paničnom kupnjom, zatražili su od građana da "nastave biti spremni" zalihama dva do četiri tjedna hrane i lijekova.

S populacijom od 55.000 ljudi, Maršalovi otoci sastoje se od dva lanca koraljnih atola, zajedno s više od 1000 otočića, sjeverno od ekvatora na Tihom oceanu.

Samoupravna su država, ali SAD kontrolira njihovu sigurnost i obranu i svake godine daje milijune dolara pomoći.

 

Pročitajte više