Jednostavnost napada s tragičnim posljedicama je zastrašujuća

DAN NAKON što je otkrivena teroristička prijetnja koja je, prema tvrdnjama stručnjaka mogla imati još veće posljedice nego što su bile one 11. rujna, na snazi je i dalje "kritična" razina sigurnosti u Velikoj Britaniji i SAD-u. Putnici u avionima koji lete za Veliku Britaniju i SAD te iz njih, pomno se pregledavaju, a sigurnosne službe rade na otkrivanju detalja akcije.

Britanski i američki dužnosnici izvijestili su javnost kako su dva osumnjičena privedena u Velikoj Britaniji kontaktirala s Pakistancem Matiurom Rehmanom, koji je najvjerojatnije operativac Al Qaide. Rehman, koji je stručnjak za eksplozive, navodno se susreo s dvojicom britanskih osumnjičenika u Pakistanu, a nakon povratka u Britaniju dvojac je s jednog pakistanskog računa na svoj račun u jednoj banci u Velikoj Britaniji primio novac.

No, dužnosnici su priopćili kako ne znaju je li i Rehman bio dio velike urote, iako svi znakovi ukazuju na to da se radi o prijetnji Al Qaide.

Britanske vlasti potvrdile su tijekom dana kako su zbog terorizma uhićene 24 osobe, te da vjeruju kako su "glavni igrači" u pritvoru, a Britanska središnja banka Bank of England u petak je zamrznula sredstva te objavila popis 19 osoba koje je policija uhitila kao moguće teroriste koji su htjeli raznijeti deset aviona nad Atlantikom.

Većina osoba s popisa stanovnici su Londona, a mnogi imaju muslimanska imena, najstariji ima 35 godina, a najmlađi 18. Popis osoba možete pogledati ovdje. Niti jedan od uhićenih nije kupio kartu za avione na kojima su se trebale dogoditi eksplozije, no na internetu su tražili letove u različite gradove s približno istim vremenom dolaska, doznali su britanski istražitelji.

Među uhićenima su muškarac koji je radio za jedno muslimansko dobrotvorno društvo, te zaposlenik na londonskom aerodromu Heathrow koji je imao propusnicu za sve dijelove aerodroma.

Prema jednom dužnosniku britanske tajne službe informacije o napadu vlasti su saznale iz muslimanske zajednice u Britaniji.

"Teroristi su namjeravali napraviti drugi 11. rujna. To je zastrašujuće. Oni su planirali više simultanih eksplozija na avionima koje bi uzrokovale tisuće mrtvih." - kazao je za CNN savjetnik britanskog ministra unutarnjih poslova Frances Townsend.

Američki dužnosnici otkrili su za CNN kako su uhićeni Britanci nedavno dva puta iz Londona zvali jedan broj u SAD-u, no još uvijek nisu otkrili ima li u SAD-u terorista povezanih s ovim planom. Isto tako rekli su kako se jedan britanski agent infiltrirao među navodne teroriste te je vlastima javljao informacije o planovima terorista.

Prema američkim dužnosnicima teroristi su kroz nekoliko dana trebali imati posljednju provjeru pred napad.

Talijansko ministarstvo priopćilo je u petak navečer kako je uhićeno 40-ak osoba povezanih s "islamskim svijetom", ali da u ovom trenutku ne znaju jesu li povezani s teroristima.

Komentirajući napise u stranim medijima prema kojima su teroristi namjeravali kao eksploziv koristiti jedan britanski sportski napitak u kombinaciji s gelom, dužnosnik američkog Odjela za borbu protiv terorizma kazao je za CNN kako kemičari sportski napitak u kombinaciji s gelom na bazi peroksida mogu pretvoriti u svojevrsni eksplozivni koktel, koji se može aktivirati preko Mp3 playera ili mobitela, te da su to i namjeravali napraviti teroristi jer im je to najlakše bilo unijeti u avione.

Prema reportaži koju je u suradnji sa stručnjacima napravio CNN scenarij bi bio sljedeći: Među putnicima bi bila četiri terorista, od kojih bi svaki nosio po jedan dio potreban za eksploziv te tako ne bi unijeli nikakvu sumnju prilikom pregleda. Jedan od njih koji bi bio vođa i aktivirao eksploziv sjedio bi na mjestu s kojeg bi aktivacija eksploziva nanijela najveću štetu avionu. On bi i započeo akciju. Krenuo bi s torbom prema WC-u aviona skupljajući od svojih kolega ostale dijelove potrebne za pripremu "eksplozivnog koktela". Zatim bi u WC-u uz njihovu pomoć napravio ubojiti koktel od sportskog pića i gela na bazi peroksida, te sve pripremio za aktivaciju putem mobitela ili Mp3 playera. Svi bi se vratili na svoja mjesta i vođa bi zatim aktivirao eksploziv raznijevši i sebe i avion.

Ovakav napad još je jedna poveznica terorista s Al Qaidom. Naime, u Al Qaidinim zapisima, koje su istražitelji otkrili još ranije, "korak po korak" objašnjeno je kako se može napraviti eksploziv od sredstava koje nalazimo u svakodnevnoj upotrebi.

Plan napada star 10 godina, kodno ime srpsko-hrvatska riječ "Bojinka"

Kako je objavio časopis Time, prije deset godina azijske vlasti ušle su u trag uroti koju je isplanirala Al Qaida, a koja je bila vrlo slična uroti ovoj otkrivenoj u Velikoj Britaniji.

Urota koju su u časopisu usporedili s onom britanskom, također je sadržavala plan da se napadne desetak letova, a jedna od sličnosti je bila i ta što su teroristi pri napadu planirali koristiti tekući eksploziv - mješavinu baziranu na nitroglicerinu, a koju su teroristi namjeravali prokrijumčariti putem prtljage.

Grupa terorista povezanih s Al Qaidom tada je, slično događaju u Velikoj Britaniji, "ciljala" na masovno ubojstvo putnika u zrakoplovu, u ovom slučaju radilo se o letovima koji su preko Pacifika letjeli za Sjedinjene Države.

Kako Times navodi, u azijskom slučaju urota je bila planirana pod kodnim imenom "Bojinka". Ono što je zanimljivo je to da u časopisu porijeklo riječi nalaze u igri srpsko-hrvatskih riječi, prema čemu bi "Bojinka" u prijevodu trebala značiti "eksploziv".

Kako se navodi u sudskim dokumentima američkog suda, u prosincu 1994. godine Ramzi Yousef i Wali Khan Amin Shah bili su glavni mozgovi u planiranju bombardiranja leta filipinske zrakoplovne luke, a koji je putovao za Japan. Teroristički dvojac uspio je u zrakoplov unijeti tekući eksploziv, pod kamuflažom tekućine za kontaktne leće.

Tekućinu su ostavili ispod sjedala broj 26, a eksplozija je ubila jednog Japanca te je prinudila zrakoplov na prisilno slijetanje.

Policija je na kraju uhitila obojicu terorista nakon što su slučajno uzrokovali eksploziju u stanu u Manili, a kojega su korisitli kao svoju "tvornicu eksploziva". Detalji njihova terorističkog plana za napad na zrakoplove još uvijek su neotkriveni.

Ramzi se kasnije našao na suđenju u Sjedinjenim Državama zbog svoje uloge u napadima na njujorški Trgovački centar 1993. godine, a za kojega se također može pretpostaviti da je bio samo "pripremom" za napad koji je uslijedio 11. rujna 2001.

Kako je za Time objasnio stručnjak za terorizam sa sveučilišta Simmons u Bostonu Zachary Abuza, poveznica između ta dva slučaja samo pokazuje koliko su zračne luke zapravo lakom metom za teroriste.

Stručnjaci se uglavnom slažu oko toga da će teroristi nastavljati s ovakvim napadima sve dok u njima ne uspiju. Krijumčarenje eksploziva kojega je iznimno teško otkriti (eksploziv skriven u cipelama, pastama za zube, tekućini za kontaktne leće), postalo je velikim problemom.

"Oni će nastaviti s pokušajima. Nije nam poznat kemijski sastav eksploziva koji se koristio u posljednjem pokušaju terorizma, no ako su smislili nešto što je stabilno i što može lako proći neopaženo, mogli bismo doista biti suočeni s jako velikim problemom." - zaključio je za Time Abuza.

A.H/B.S.

Pročitajte više