Jelenića zbog masona smjenjuju s mjesta zamjenika šefice DORH-a

Foto: Igor Soban/PIXSELL

VEČERAS je Državnoodvjetničko vijeće donijelo nepravomoćnu odluku o razrješenju Dražena Jelenića s mjesta zamjenika glavne državne odvjetnice, potvrdila nam je Jelenićeva odvjetnica Vesna Alaburić. 

Stegovni postupak protiv Jelenića vodio se zbog članstva u masonskoj loži koje je, navodno, suprotno temeljenim načelima Etičkog kodeksa čime je moguće nanesena šteta ugledu državnog odvjetništva ili državnoodvjetničke dužnosti.

Odluka je danas proglašena, ali tek treba biti napisana i otpremljena. Nakon dostave odluke, kreće rok za žalbu od osam dana. O žalbi će zatim odlučivati Vrhovni sud, odnosno vijeće od troje sudaca.

"Pravomoćna odluka moguća krajem siječnja"

Jelenić do tada i dalje formalno ostaje zamjenik glavne države odvjetnice i ima pravo na pola plaće, ali ostaje suspendiran, kaže Alaburić.

"Po nekakvim idealnim uvjetima bi pravomoćnu odluku mogli znati negdje krajem siječnja, početkom veljače. Ako Vrhovni sud ukine tu odluku, moguće je da se ponovi stegovni postupak", kaže odvjetnica.

"Ako treba, idemo i na Ustavni sud"

Ako odluka o smjeni postane pravomoćna, Jelenić će se žaliti višem sudu.

"Idemo na Vrhovni sud, ako treba i Ustavni. Iskreno se nadam da neće biti potrebno ići na međunarodni sud. Mislim da bi bilo sramotno za Republiku Hrvatsku da se s ovakvim slučajem uopće pojavi pred Europskim sudom za ljudska prava", kaže Alaburić.

Podsjećamo, bivši glavni državni odvjetnik je zbog masonske afere prvo podnio ostavku na tu dužnost, postavši tako zamjenik nove državne odvjetnice. Zatim je suspendiran. Vrhovni sud je nakon četiri mjeseca tu odluku ukinuo i Jelenić se vratio na posao, ali je istog dana ponovno suspendiran.

Pročitajte više