Jemenska vlada prihvatila UN-ov mirovni plan, pobunjenici ga odbili

Foto: FAH

JEMENSKA vlada je u nedjelju objavila da je prihvatila UN-ov mirovni plan ne bi li zaustavila sukob koji već više od godinu dana traje u Jemenu, ali su ga pobunjenici nekoliko sati poslije odbili.

Plan je bio predstavljen kao UN-ov zadnji prijedlog za pronalaženje rješenja sukoba u kojemu je poginulo više od 6400 ljudi, a 2,8 milijuna su se raselila.

Mirovni pregovori koji su u travnju počeli u Kuvajtu nisu zabilježili nikakav napredak.

Vlada je prihvatila plan nakon sjednice održane u Ryadu kojom je predsjedao jemenski predsjednik Abd Rabbo Mansour Hadi, koji živi u egzilu u Saudijskoj Arabiji, ali ga međunarodna zajednica smatra legitimnim predsjednikom.

"Na sjednici (u Ryadu)  prihvaćen je UN-ov prijedlog dogovora u kojemu se poziva na prekid oružanog sukoba i na povlačenje" pobunjenika iz Sane i drugih gradova koje su zaposjeli, ističe se u priopćenju vlade objavljenom u Kuvajtu.

U prijedlogu su uglavnom ispunjeni zahtjevi vlade koju politički i vojno podupire sunitska Saudijska Arabija i preuzeto je nekoliko točaka rezolucije 2216 Vijeća sigurnosti.

No pobunjenici su u nedjelju izvijestili da odbijaju UN-ov prijedlog.

"Ono što je (UN-ov) izaslanik iznio nisu drugo do prijedlozi za rješavanje sigurnosnog pitanja, o čemu se mora raspravljati, kao i o drugim prijedlozima", ističe se u priopćenju izaslanstva pobunjenika koje je objavila njihova novinska agencija.

Pobunjenici drže da svaki mirovni ugovor mora predvidjeti predsjednika koji će se izabrati na temelju konsenzusa i vladu nacionalnog jedinstva a tek nakon toga se može pregovarati o vojnim i sigurnosnim pitanjima.

Pročitajte više