Jemenska vojska se osvetila za ranjavanje predsjednika: Granatirali kuće opozicijskih vođa

U GLAVNOM gradu Jemena danas su opet izbili sukobi, a snage predsjednika ALi Abdullaha Saleha granatirale su kuće pobunjeničkih vođa, javlja Voice of America.

Sporadični raketni napadi desili su se u okrugu Al Hasaba na sjeveru Sane, odakle potječe vođa plemenskih pobunjenika Sheikh Sadiq Ahmar, kojeg  predsjednik Saleh naziva vođom "bande odmetnika". Tisuće ljudi danas su pokušale pobjeći iz grada, a ceste su bile zakrčene već u zoru.

Ovaj napad na kuće opozicijskih vođa može se smatrati osvetom za jučerašnji raketni napad kojeg su izveli pobunjenici na predsjedničko sjedište. U napadu je poginulo sedam ljudi, uključujući i neke članove vlade, dok je predsjednik Saleh lakše ranjen. Stradali su dok su se molili u džamiji u sklopu rezidencije.

Nekoliko visokih funkcionera vlade koji su ranjeni u napadu prebačeni su avionom na liječenje u Saudijsku Arabiju. Jedna televizijska kuća je javila kako je Saleh bio među njima, ali glasnogovornik vlade je to demantirao i rekao da je predsjednik još u Jemenu.

Jemen danima pleše po rubu građanskog rata. Saleh je, prema dogovoru kojeg su isposredovale susjedne zemlje, već tri puta obećao da će okončati svoju 33-godišnju vladavinu, ali dogovor nije ispoštovao.

Dosad je u borbama od početka ustanka poginulo skoro 400 ljudi.

Pročitajte više