Jemenski predsjednik Saleh pojavio se na televiziji prvi put nakon ranjavanja

JEMENSKI predsjednik Ali Abdullah Saleh po prvi put je nastupio u javnosti nakon ranjavanja u svojoj rezidenciji i liječenja u Saudijskoj Arabiji.

Prije nešto više od mjesec dana u raketnom napadu na predsjedničku rezidenciju u Sani Saleh je pretrpio teške ozljede. On je vrlo brzo prebačen na liječenje u Saudijsku Arabiju, zajedno s mnogim državnim dužnosnicima koji su također pretrpjeli teške ozljede. Mnogo se spekuliralo o težini Salehovih ozljeda, ali pouzdanost informacija nije bilo moguće potvrditi jer se Saleh otad nije pojavljivao u javnosti i medijima.

Jučer se preko jemenske televizije obratio naciji, i dalje govoreći iz Riyada, a u svom sedmominutnom govoru odmah se obrušio na političke oponente koji ga žele srušiti s vlasti. Saleh je za napadače na svoju rezidenciju nazvao bezumnim teroristima. "Mnogi su pogrešno shvatili demokraciju i načine njenog iskazivanja", kazao je Saleh.

Ruke u zavojima, kosa pod maramom

Bez spominjanja konkretnih stranaka i grupa, pozvao je na politički dijalog kao jedino rješenje krize u zemlji. "Gdje su savjesni i pošteni ljudi? Gdje su vjernici i ljudi koji se boje Alaha? Zašto bježe od dijaloga kad je to jedino rješenje za naše probleme", zapitao je Saleh.

Ujedno je istaknuo kako je imao više od osam "uspješnih operacija" i tako potvrdio spekulacije o težini njegovih ozljeda, prenosi Guardian. I sam njegov izgled je upućivao na to, budući da mu je kosa bila prekrivena maramom, a ruke zamotane u zavoje. Osim toga, njegovo lice izgleda mnogo tamnije nego prije, što daje za pravo nagađanjima da je pretrpio teške opekline. Saleh nije spominjao kada bi se mogao vratiti u zemlju u kojoj već četiri mjeseca traje ustanak u kojem se traži smjena dosadašnjeg režima.

Pročitajte više