Jeste li znali da Švedska ustavom jamči "slobodu lutanja"? Evo o čemu se radi

Screenshot: VisitSweden

ALLEMANSRATTEN vjerojatno nije riječ za koju ste dosad čuli, osim ako živite u Švedskoj. No ovu riječ, koja u prijevodu znači “pravo svakog čovjeka” ova skandinavska zemlja ima u svom ustavu. 
 
A “pravo svakog čovjeka” na koje se odnosi je, ukratko - pravo da lutate švedskom prirodom do mile volje, dok god se ne držite jednostavnih pravila koja se mogu svesti na: Ne ometajte i ne uništavajte. Švedska je to ustavno pravo iskoristila prošle godine i za turističku kampanju, kada je čitavu zemlju “oglasila” na Airbnbu. 
 
“Allemansratten - ili sloboda lutanja - načelo je zaštićeno švedskim zakonom koje daje svim ljudima pravo da budu slobodni u švedskoj prirodi. Drugim riječima, švedska priroda nije samo komad zemlje sa stablima i jezerima i liticama - ona je dom sa svim potrepštinama koje bi svaki odličan dom trebao imati. To je mjesto gdje možete jesti bobice sa zemlje, spavati pod zvijezdama, plivati u jezerima i slobodno lutati. Kako bi učinila ovaj dom dostupnim svima, Švedska je oglasila čitavu zemlju na Airbnb-u”, stoji u ovom živopisnom objašnjenju na stranici visitsweden.com.
 
 
 
Možete prolaziti preko javne i privatne zemlje, kampirati, brati, loviti ribu...
 
Kao što piše stranica Treehugger, u Švedskoj vas, za razliku od SAD-a, nitko ne može upucati zato što nezakonito prolazite preko njegove zemlje. Dakle, možete slobodno prolaziti i preko javne i privatne zemlje, bilo pješice, na biciklu, skijama, konju ili čamcu. Osim toga, možete slobodno brati bobice, cvijeće i gljive. Možete i kampirati na jednu noć, a u nekim slučajevima možete zapaliti i vatru u svom kampu. 
 
“Ali to je isto tako i obveza da se brinete o prirodi i, ako dođete do nečije parcele, da budete van vidokruga i van dometa zvuka”, objašnjava vodič u Nacionalnom parku Tyresta, Peder Curman. Dopušten vam je pristup bilo kojoj zemlji osim privatne kuće, neposredne blizine kuće za stanovanje i kultivirane zemlje. Osim toga, možete se voziti privatnim cestama (ako znak ne pokazuje drukčije), doći na bilo koju plažu ako se držite dalje od privatnih kuća, loviti ribu i kupati se u jezerima. 
 
Isto pravo na lutanje imaju Norveška i Finska
 
Allemansrätten je u švedskom ustavu upisan od 1994., no ovo ipak nije jedina zemlja u kojoj je takvo pravo dio zakona i kulturne tradicije. U Norveškoj se ono zove gotovo isto “allemansretten”, dok se u Finskoj sloboda lutanja i uživanja u prirodi zove “jokahemendikeus”. Sve ove tri zemlje imaju ogromna područja divljine: u Norveškoj je čak 450.000 jezera, u Finskoj 180.000, a u Švedskoj 96.000. Šume zauzimaju 35% do &5 ovih zemalja, kako javlja  stranica Brut Nature. 
 
“Švedska prirodna čuda, Švedska Laponija, švedske planine, obale i arhipelazi čekaju vas da dođete i otkrijete. Stoga dođite u Švedsku i iskoristite svoje pravo da uživate u pogledima i zvukovima prostrane švedske prirode”, pozivaju vas tako na stranici visitsweden.com. Ne zvuči loše, zar ne?
 

Pročitajte više