Ježić o 5 mil. eura mita koje je trebao vratiti: "U ovom času ih fizički nema"

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

NA ponovljenom suđenju Ivi Sanaderu u slučaju Ina - Mol danas je svjedočio krunski Uskokov svjedok Robert Ježić, koji je na prvom suđenju ispričao da je na račun svoje švicarske tvrtke primio pet milijuna eura od mađarskog MOL-a kao mito za bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera.

Ježić je počeo svjedočiti te je kazao kako je bivšeg premijera upoznao 2000. na ručku koji je organizirao Mladen Barišić. Rekao je da su bili "jako bliski, ali više kao poznanici nego kao prijatelji".

Svjedočio je da mu je Sanader rekao da očekuje 10 milijuna eura mita za Inu.

Ježić: Sanader mi je rekao da očekuje 10 milijuna eura mita

"Početkom 2009. Sanader mi je rekao da očekuje 10 milijuna eura od MOL-a i da vidim kako bi se to moglo realizirati. Ja sam rekao da ću provjeriti i da ću mu se javiti", kazao je.

"Nakon toga obavio sam razgovor u Švicarskoj s direktorom svoje firme u kojoj sam bio manjinski vlasnik, na neki način mi daje dozvolu da se može potpisati konzultantski ugovor. Vraćam se u Zagreb i nosim podatke o računu na koji se to može...", govori Ježić.

Nakon toga mjesecima se nije događalo ništa, a Sanader bi znao sporadično pitati ima li što. Ništa se nije događalo do svibnja 2009. kada je Ježić išao Sanaderu u vladu i tamo je vidio Josipa Petrovića i Hernadija. Rekao je i da mu je Sanader kazao da će sve biti u redu i da "se radi o puno novca pa treba vremena" te kako će "dio novca biti isplaćen sada, a dio krajem godine".

"Gdje je pet milijuna eura? U ovom trenu fizički ih nema"

Na pitanje gdje je 5 milijuna eura koje je svjedok obećao vratiti, Ježić je rekao: "Ja sam tada brzopleto rekao da ću novac vratiti, ne vodeći računa o proceduri koja mora biti odrađena. Unutar knjiga je evidentiran taj novac. Taj novac postoji u stvarnosti, ali u potraživanjima koje Dioki ima prema trećim stranama. U ovom času, taj novac fizički u cijelom iznosu ne postoji, ali bi se mogao prikupiti. Postoji neki iznos, ali cijeli iznos ne. Dakle, danas na računu Dioki Holdinga ne postoji iznos od 5 milijuna eura", više je puta ponovio Ježić, a prenosi N1

Ježić je objasnio gdje je završio novac namijenjen Sanaderu. "Taj novac, kada je ušao u Xenoplast, na njega je plaćen porez. Novac je korišten za isplatu kredita koji je Dioki Holding imao. Firme su spojene. Sljedivo je njihovo računovodstveno knjiženje. Vidi se gdje je novac", tvrdi Ježić.

Pročitajte više