Jezivo izvješće: Crkvenjaci u Francuskoj seksualno zlostavljali 330.000 djece

Ilustracija: EPA

OBJAVLJENI su rezultati rada neovisne komisije koja je godinama istraživala seksualna zlostavljanja djece koja su u Francuskoj počinili svećenici i ostali službenici Katoličke crkve.

Jean-Marc Sauve, koji je na čelu neovisne komisije, rekao je da su katolički svećenici od 1950. seksualno zlostavljali oko 216.000 djece, javlja AP. Kad se tome pribroje žrtve zlostavljanja koje nisu počinili svećenici, nego druge osobe povezane s crkvenim institucijama poput katoličkih škola i domova, dolazi se do brojke od 330.000 zlostavljanje djece.

Oko 80% žrtava su muškog spola.

"Posljedice su jako ozbiljne. Oko 60% žrtava je kasnije imalo velikih problema u privatnom i seksualnom životu", rekao je Sauve.

"Okrutna indiferentnost prema žrtvama"

Jedna žrtva je objavu izvješća nazvala "prekretnicom u francuskoj povijesti".

Sauve je kazao da problem još uvijek postoji. Dodao je kako je Katolička Crkva do 2000-ih pokazivala potpunu okrutnu indiferentnost prema žrtvama te da je istinski počela mijenjati svoj stav 2015.-2016.

Crkva ne samo da nije poduzela potrebne mjere kako bi spriječila zlostavljanje, već je i zatvarala oči, propuštajući prijaviti zlostavljanje, a ponekad i svjesno stavljajući djecu u kontakt s predatorima, rekao je.

Predsjednik Francuske biskupske konferencije Eric de Moulins-Beaufort zatražio je oprost od žrtava, navodi AP.

Komisija je pozvala Crkvu da poduzme odlučne korake i da se odrekne teza o "pogreškama". Komisija je pak državu pozvala da pronađe način da kompenzira štetu žrtvama, a naročito onima za koje je nastupila zastara.

"Vi ste sramota čovječanstva"

"Vi ste sramota čovječanstva", rekao je Francois Devaux, koji je osnovao udrugu žrtava La Parole Liberee, predstavnicima crkve na javnom predstavljanju izvješća, prije nego što je Sauve uzeo riječ.

"U ovom paklu bilo je odvratnih masovnih zločina, ali, još gore, bilo je izdaje povjerenja, izdaje morala, izdaje djece", kazao je Devaux, optužujući Crkvu za kukavičluk.

Našli dokaze o oko 3000 pedofila u Crkvi 

Komisija je, navodi BBC, našla dokaze o 2900 do 3200 zlostavljača djece među svećenicima i ostalim klericima kojih je u Francuskoj oko 115.000.

Izvještaj je baziran na crkvenim, sudskim i policijskim arhivima te razgovorima sa žrtvama.

Istragu je naručila francuska Katolička crkva 2018. godine nakon niza sličnih skandala u drugim državama. Komisiju su činila 22 člana, a među njima su bili pravnici, liječnici, povjesničari, sociolozi i teolozi.

Većina slučajeva vjerojatno otišla u zastaru

Većina slučajeva koje je istraživala komisija su, po svemu sudeći, otišli u zastaru po francuskim zakonima.

Sauve, visoki francuski državni službenik, ranije je rekao da je izvješće, koje ima 2500 stranica, pokušalo kvantificirati broj počinitelja i broj žrtava.

Također su traženi "mehanizmi, pogotovo institucionalni i kulturalni" koji su omogućili pedofilima da ostanu unutar Katoličke crkve.

Pročitajte više