Joca Amsterdam bit će pušten na slobodu jer nema dovoljno dokaza da je ubio Pukanića?

ISTRAŽNI sudac Specijalnog suda u Beogradu Vučko Mirčić iz Zagreba se, prema pisanju Pressa, vratio vrlo nezadovoljan. Mirčić je, naime, zadužen za slučaj protiv Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam koji se tereti da je organizirao ubojstvo Ive Pukanića, a u Zagreb je išao kako bi se upoznao s dokazima koje Hrvatska ima protiv Jocića. No, navodno je dobio samo iskaz zaštićenog svjedoka kojeg je nedavno objavio i tjednik Nacional.

Podsjećamo, Joca Amsterdam pritvoren je 27. travnja, ali u zatvoru neće ostati još dugo. Srpsko-hrvatski istražitelji imaju samo do kraja listopada da protiv njega podignu optužnicu, inače će ga sud morati pustiti na slobodu! "Sudac Mirčić iz Zagreba se vratio vrlo razočaran, čak je rekao da Jocini odvjetnici imaju razlog za slavlje", ispričao je anonimni sugovornik Pressa iz Specijalnog suda i dodao kako još nije sigurno hoće li dosad prikupljeni dokazi biti dovoljni da se protiv Jocića podigne optužnica.

Izvor iz suda tvrdi kako je Srbija uhićenjima Željka Milovanovića i Milenka Kuzmanovića napravila znatno više da otkrije Pukanićevog ubojicu nego Hrvatska, ali tek za desetak dana bit će poznato hoće li to sve skupa biti dovoljno da se pred sud izvede čovjek kojeg su mediji svojevremeno nazivali "najopasnijim živućim Srbinom".

"Sve opcije su otvorene; i da optužnica bude podignuta pa da Jocić ostane u pritvoru, ali i da nakon što istekne rok od šest mjeseci bude pušten na slobodu", tvrdi Pressov izvor, dok je glasnogovornica Specijalnog suda u Beogradu Maja Kovačević Tomić kazala samo kako istraga nosi oznaku službene tajne pa zbog toga ne može davati komentare. Nije željela čak niti potvrditi da je sudac Mirčić bio u Zagrebu, a njegov posjet hrvatskoj metropoli nije mogao potvrditi ni glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

Pročitajte više