Joe Lieberman poražen na preliminarnim izborima Demokratske stranke

JUČER su u nekoliko američkih federalnih država dvije vodeće stranke - Demokratska i Republikanska - održale preliminarne izbore kojima određuju svoje kandidate za jesenske utrke za guvernerska, senatorska, kongresnička i druga mjesta.

Od svih tih utrka najveću pažnju je izazvala ona za mjesto demokratskog senatskog kandidata u državi Connecticut. Na temelju 80 posto prebrojanih glasova, Joe Lieberman, popularni senator koji iza sebe ima tri mandata i koji je 2000. godine Alu Goreu bio kandidat za potpredsjednika, poražen je od strane milijunaša Neda Lamonta.

Ti su izbori bili prilično važni jer je Lieberman, inače konzervativni Židov, uživao podršku establišmenta Demokratske stranke, a u kampanji mu je podršku dao cijeli niz senatskih kolega, pa i bivši predsjednik Clinton.

Međutim, Lamont je iza sebe imao podršku mlađih i lijevo orijentiranih članova stranke, od kojih je najpoznatiji Markos Moulitsas, voditelj popularnog i utjecajnog bloga Daily Kos. Podrška politički neiskusnom Lamontu nije bila toliki motiv koliko želja da se Lieberman kazni zbog svoje čvrste podrške američkom pohodu na Irak.

Izuzetno oštra kampanja u Connecticutu je zabilježila i neuobičajeno veliki odziv od 50 posto upisanih birača. Iako su ankete davale veliku prednost Lamontu, Lieberman je u posljednji trenutak uspio utrku učiniti neizvjesnom, ali ne dovoljno. Ključni je bio veliki odziv u bolje stojećim gradovima i četvrtima tradicionalno liberalne države, gdje je Lamont uživao veću podršku od Liebermana čija su baza konzervativni glasači u radničkim četvrtima.

Današnji rezultat, s druge strane, ne znači da će se Lieberman odreći svog senatskog mjesta. Senator je već ranije najavio da će se u slučaju poraza natjecati kao nezavisni kandidat. Prema izvorima iz njegove kampanje, relativno tijesan rezultat od 51 prema 48 posto odgovara kriterijima koje je Lieberman sam sebi odredio za poduzimanje tog poteza.

Ankete koje su uzele u obzir tu mogućnost tvrde da bi Lieberman, ukoliko bi se natjecao kao nezavisni kandidat, lako sačuvao senatsko mjesto.

Međutim, taj će potez izazvati prilično neugode među demokratskim političarima koji su mu donedavno davali podršku. Izvori tvrde da je senator Christopher Dodd, jedan od njegovih najbližih prijatelja, dobio zadatak nagovoriti ga da odustane od nezavisne kandidature.

Osim izbora u Connecticutu, veliku pažnju su izazvali preliminarni izbori Demokratske stranke za 7. kongresni okrug u Georgiji, gdje je po svemu sudeći "borbena" crna kongresnica Cynthia McKinney, poznata po tvrdnji da je Bush unaprijed znao za napade 11. rujna, izgubila kandidaturu od strane lokalnog dužnosnika Hanka Johsnona.

U Michiganu je, pak, na preliminarnim izborima Republikanske stranke za 7. kongresni okrug Joe Schwarz, ugledni liječnik i pripadnik umjerene frakcije, poražen od strane konzervativnog svećenika Tima Walberga.

D.A.

Pročitajte više