John Barnes ipak nije dječak kojega su oteli u New Yorku prije 54 godine

FBI JE sinoć objavio kako muškarac iz Michigana ipak nije Steven Damman koji je prije 54 godine, kao trogodišnjak, nestao ispred trgovine na Long Islandu. Usporedba njegovog DNK uzorka s uzorkom Stevenove mlađe sestre Pamele je pokazala kako nemaju istu majku. FBI je DNK test ponovio nekoliko puta kako bi bili sigurni u njegovu ispravnost, tako da je rezultat konačan.

> Nakon 54 godine pronašli muškarca koji je kao beba otet u New Yorku?

Muškarac iz Michigana, koji je tvrdio da je Steven, zove se John Barnes. Njegov otac Richard Barnes je novinarima The Timesa predočio i Johnov rodni list u kojem stoji kako je John tri godine mlađi od nestalog Stevena - rođen je 18. kolovoza 1955. na Floridi. "Njegove tvrdnje su hrpa gluposti. Kući smo ga doveli dva dana nakon rođenja i nikad se nije odvajao od nas. Ja sam mu otac", naveo je Richard Barnes.

Podsjetimo, Steven Damman je nestao 31. listopada 1955. godine oko 14.45 sati na Long Islandu. Tada 22-godišnja Marilyn Damman parkirala je kolica sa Stevenovom sedmomjesečnom sestrom Pamelom ispred trgovine Food Fair. Steven, koji je tad navršio skoro tri godine, ostao je stajati kraj sestrice. U rukama je držao vrećicu gumenih bombona. "Ispred su još bila troja ili četvora kolica s bebama. Rekla sam Stevenu da bude dobar i da ću se odmah vratiti. Ušla sam u trgovinu. To je nešto što sam napravila već tisuću puta, kao i druge žene. To je za kućanice normalno kao kuhanje jaja za doručak", ispričala je Damman The Saturday Evening Postu nedugo nakon Stevenovog nestanka.

Kad je Damman, desetak minuta kasnije, izašla iz trgovine, više nije bilo ni kolica ni njene djece. Damman je tad novinarima rekla kako Steven nije mogao sam pomaknuti kolica jer su bila zakočena. Kolica s malenom Pamelom pronađena su nekoliko ulica dalje. Stevenu nije bilo traga iako je za njim danima tragalo više od 5.000 volontera. Javio se i svjedok koji je naveo kako je grupa od šest ljudi "pokupila dječaka" ispred supermarketa. Potraga za Stevenom je dvije godine kasnije dobila bizaran završetak. U Philadelphiji je pronađeno spaljeno tijelo dječaka u kutiji. Pretpostavljalo se kako je to Steven, ali desetljećima kasnije je DNK testiranje konačno dokazalo da Steven nije "Dječak iz kutije". Identitet spaljenog dječaka još nije otkriven.

Nakon više od 50 godina priča je dobila nastavak - u ožujku ove godine policiji se javio Barnes koji je tvrdio kako je upravo on Steven Damman. Barnes je naveo kako se nikad nije osjećao kao dio obitelji koja ga je odgojila i kako je odlučio potražiti odgovore - pregledao je podatke o posvojenjima i slučajevima nestanaka i posumnjao kako je upravo on nestali dječak.

I.M.
Foto: The Times

Pročitajte više