Jokić: Napadi na Dubrovnik posljedica samovolje zapovjednika

TEŠKI napadi JNA na dubrovački Stari grad u dva navrata u razdoblju od 10. do 13. studenoga, odnosno 6. prosinca 1991. bili su posljedica samovolje zapovjednika Trećeg bataljuna Trebinjske brigade kapetana Vladimira Kovačevića, rekao je u petak umirovljeni admiral JNA Miodrag Jokić trećeg dana svjedočenja pred Haškim sudom (ICTY) protiv generala JNA Pavla Strugara.

Jokić, koji je u vrijeme napada na dubrovačko područje bio zapovjednik 9. Vojnopomorske oblasti Boka i podređen generalu Strugaru, svjedočenjem je odgovornost za oba napada za koja ICTY tereti Strugara prebacio na leđa trećeg haškog optuženika Kovačevića.

Bivši kapetan JNA Vladimir Kovačević - Rambo, također optužen za granatiranje Dubrovnika 1991., do sada se, zbog teških psihičkih problema nije izjasnio o krivnji, a sud razmatra da li je sposoban za suđenje.

Kao zapovjednika 2. operativne skupine JNA, u čijem su sastavu bile sve snage angažirane u napadu na Dubrovnik, generala Strugara optužnica u šest točaka tereti za kršenje ratnog prava i običaja zbog granatiranja Starog grada 6. prosinca 1991.

Jokić, koji je optužen zajedno sa Strugarom, priznao je krivnju za ratne zločine i 18. ožujka osuđen je na sedam godina zatvora, a u sporazumu o priznanju krivnje obvezao se na svjedočenje protiv Strugara.

Jokić je u četvrtak potvrdio postojanje zapovijedi JNA iz 1991. o "zaštiti kulturnih dobara u ratnim operacijama", s popisom objekata svjetske baštine u Jugoslaviji i dubrovačkim Starim gradom kao prvim primjerom, pa ga je u petak tužiteljica Susan Somers Jokića pitala kako je moguće da je Stari grad ipak granatiran od 10. do 12 studenoga.

"Smatram da je to bila posljedica samovolje zapovjednika bataljuna (kapetana Vladimira Kovačevića), a borbenu potporu pružio mu je načelnik stožera brigade Komar", rekao je Jokić, čvrsto zanijekavši da je on osobno naredio bombardiranje zaštićene povijesne dubrovačke jezgre.

Jokić je rekao da je potom od nadređenih zatražio smjenu Komara i zapovjednika brigade Vičića, jer je njih smatrao odgovornima, dok je tek poslije utvrdio da je najveći krivac bio Kovačević. Nitko nikad nije smijenjen, pojasnio je, jer mu je rečeno kako nema odgovarajućih časnika koji bi ih mogli zamijeniti.

Na pitanje tužiteljstva je li postojao još neki razlog zašto nije tražio smjenu Kovačevića, Jokić je odgovorio kako je na takvu odluku utjecala i svijest o osjetnoj podršci zapovjednika 2. operativne skupine generala Pavla Strugara koju je uživao Vladimir Kovačević.

Što se napada od 6. prosinca tiče, Jokić je podsjetio na sve okolnosti koje su mu prethodile, uključujući i pregovore s hrvatskom stranom 5. prosinca u Cavtatu, na kojima je dogovoren sporazum o prekidu vatre. On je trebao biti parafiran dan poslije, zbog čega je JNA proglasila prekid vatre s početkom u podne.

"No to je bilo samo formalno, jer sam ja već 5. 12. navečer svim postrojbama poslao zapovijed da su sva djelovanja zabranjena od jutra", rekao je Jokić, ali je to, dodao je, prekršio Kovačević, odlučivši 6. prosinca ujutro krenuti na napad na Srđ, s kojega je navodno bilo pucano na njegove položaje.

Jokić je kazao kako "nije znao" da se napada Stari grad jer se nalazio u 50-ak kilometara udaljenom Kumboru, pa ga je zato iznenadio poziv Strugara koji ga je pitao tko to i zašto napada Stari grad, usprkos primirju, i rekao da je malo prije njega to telefonom iz Beograda pitao ministar obrane bivše SFRJ general Veljko Kadijević.

Jokić navodno nije mogao stupiti u kontakt s Kovačevićem, ali je poduzeo sve kako bi napad čim prije prekinuo, iako "nije mogao vjerovati" da je napadnut Stari grad sve dok ga tijekom prijepodneva otamo nije nazvao hrvatski ministar Davorin Rudolf i okrenuo mu slušalicu, kako bi ga uvjerio u istinitost tvrdnje.

"Tad sam morao povjerovati, ispričao sam se i rekao da je to samovoljni napad nižeg zapovjednika i da ću to riješiti", rekao je Jokić na završetku trećeg dana svjedočenja u postupku protiv Strugara.

Svjedočenje se nastavlja u ponedjeljak.

Pročitajte više