Još jedan Kanađanin nestao u Kini nakon uhićenja direktorice Huaweija

Foto: Facebook/Michael Spavor

KANADSKA ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland rekla je u srijedu da su kineske vlasti ispitale još jednoga kanadskog državljanina, dodavši da Ottawa nakon toga nije uspjela s njim stupiti u kontakt.

"Još nas je jedan Kanađanin obavijestio da su ga ispitale kineske vlasti", rekla je Freeland na konferenciji za novinare u Ottawi, dva dana nakon što je u Kini uhićen bivši kanadski diplomat.

"Nakon toga nismo uspjeli s njim stupiti u kontakt i nastojimo doznati gdje se nalazi", rekla je dodavši da su o svemu zatražili informacije i od kineskih vlasti. S obzirom na to da je riječ o "osjetljivoj situaciji", Freeland je odbila dati više pojedinosti o njegovu identitetu.

BBC, međutim, piše da se radi o Michaelu Spavoru, biznismenu koji živi u Dandongu, gradu u blizini granice sa Sjevernom Korejom. Posebno je zanimljivo što se na njegovom Facebook profilu mogu pronaći fotografije sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom, inače kineskim saveznikom, kao i sa slavnim američkim košarkašem Dennisom Rodmanom, koji je u više navrata posjetio Sjevernu Koreju. Usto, ima i objavljen screenshot članka s BBC-a o zapadnim biznismenima koji trguju sa Sjevernom Korejom - a u njemu se nalazi, kako se čini, njegova fotografija.

Kako javlja kanadski CBC, Spavor ima bliske veze sa Sjevernom Korejom, koju često posjećuje i komentira teme vezane uz nju, a poznat je po organiziranju sastanaka između Kima i stranih sportaša, uključujući Rodmana. Kanadski dužnosnici ne znaju ni gdje je on ni gdje je Kovrig. 

Kina je preko svojih državnih medija, kao i u prošlom slučaju privođenja Kanađanina, izjavila da je Spavor pod istragom zbog sumnje da se "upustio u aktivnosti koje ugrožavaju kinesku nacionalnu sigurnost".

U utorak uhićen bivši diplomat Michael Kovrig

Posjetimo, Ottawa je u utorak potvrdila da je u Kini uhićen Kanađanin Michael Kovrig, bivši diplomat koji je radio za International Crisis Group (ICG) kojoj je sjedište u Berlinu.

Peking je službeno obavijestio Ottawu o tom uhićenju u utorak, rekla je Freeland.

Michael Kovrig radio je za ICG u Hong Kongu i bio je zadužen za pitanja vanjske politike i sigurnosti na tom području, posebno na Korejskom poluotoku.

No, ICG je zatvorio svoj ured u kineskome glavnom gradu kad je Peking izglasao zakon o nevladinim organizacijama, koji je stupio na snagu 2017., a kojemu je cilj veći nadzor nad aktivnostima stranih organizacija na kineskom tlu.

Glasnogovornik kineskoga ministarstva vanjskih poslova Lu Kang naglasio je u srijedu da ICG nije bio registriran u Kini te da njegovi zaposlenici krše zakon provodeći aktivnosti u toj zemlji.

Kina zaprijetila Kanadi odmazdom

Kina je zaprijetila da će uzvratiti Kanadi, nakon uhićenja financijske direktorice Huaweija 1. prosinca u Vancouveru, na zahtjev SAD-a.

Meng Wanzhou je u utorak puštena uz jamčevinu i čeka proceduru izručenja SAD-u koji je optužuje da je prekršila američke sankcije protiv Irana.

Kanada je u srijedu priopćila da je Kina obaviještena o tom uhićenju istoga dana, nakon što su kineske vlasti prigovorile kanadskoj vladi da ih nisu na vrijeme obavijestili.

Freeland je indirektno kritizirala i izjave američkoga predsjednika Donalda Trumpa, koji je rekao da je spreman intervenirati u slučaju Meng Wanzhou radi održavanja dobrih gospodarskih veza s Pekingom te istaknuo da će "učiniti sve što je dobro" za SAD.

"Naši partneri ne bi trebali politizirati proces izručenja niti ga koristiti za svoje druge ciljeve, osim traženja pravde u skladu sa zakonom", rekla je šefica kanadske diplomacije.

Freeland je upozorila Washington da će konačna odluka o izručenju Meng Wanzhou, koju treba donijeti kanadski ministar pravosuđa, biti donesena na temelju pravosudnih, a ne političkih razloga.

"Odvjetnici gospođe Meng odlučit će hoće li u obrani koristiti komentare iznesene u SAD-u, a onda će kanadsko pravosuđe, kanadski suci, ocijeniti važnost onoga što kažu njezini odvjetnici", dodala je.

Pročitajte više