Još jedan ruski novinar završio mrtav, policija kaže da se sam bacio kroz prozor

Foto: Facebook
 
RUSKI istraživački novinar, Maksim Borodin iz Jekaterinburga, preminuo je nakon što je u četvrtak pao s prozora svog stana na petom katu zgrade.
 
Borodin se u bolnici nije probudio iz kome, a jučer je podlegao ozljedama. Njegovu smrt policija službeno istražuje kao samoubojstvo, unatoč brojnim slučajevima ubojstva, pokušaja ubojstava i sumnjivih smrti ruskih novinara, oporbenjaka, prebjega i disidenata, kako u Rusiji tako i u inozemstvu. 
 
Posljednji takav slučaj, koji je doveo do velikog diplomatskog sukoba Moskve i Londona, odnosno Washingtona, onaj je bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije, koji se ipak oporavljaju od posljedica trovanja sovjetskim nervnim agensom novičokom. 
 
Urednica tvrdi da se njen novinar nije ubio
 
“Malo je vjerojatno da je ova priča kriminalne prirode”, rekao je policijski glasnogovornik Oblasti Sverdlovsk o Borodinovoj smrti. Objasnio je da su vrata njegovog stana bila zaključana iznutra, s ključevima u bravi, i da nije bilo znakova provale. Ipak, nije pronađena nikakva oproštajna poruka, dodao je.
 
Borodinova glavna urednica iz novina Novi Den, Polina Rumjanceva, izjavila je pak kako ne vjeruje da je ovaj novinar počinio samoubojstvo, prenosi portal Radio Free Europe / Radio Liberty. 
 
Borodinov prijatelj Vječeslav Baškov napisao je na Facebooku da ga je Borodinov kontaktirao u srijedu u 5 ujutro i da mu je rekao da je njegova zgrada okružena “sigurnosnim snagama” u kamuflažnim odorama i fantomkama. Bio je uznemiren, ali ne histeričan niti pijan, kaže Baškov.
 
Borodin javio da su mu specijalci ispred zgrade, dan kasnije pao s balkona
 
Ali samo sat vremena nakon toga Borodin ga je opet nazvao ga i rekao mu da je pogriješio i da specijalci vjerojatno izvode nekakvu vježbu. “Nisam ga nazvao nakon toga, ali očekivao sam da napiše nešto na Facebooku. Ali nije napisao ništa, a 13. travnja javili su da je Maksim pronađen ispod svog balkona i da je u hitnoj službi.”
 
Borodin je redovito pisao o korupciji i kriminalu u Rusiji. Posljednjih tjedana, međutim, bavio se drugom temom: pogibijom ruskih plaćenika u veljači u borbama s američkom vojskom i i pobunjenicima s kojima je SAD u savezu. Identificirao je nekoliko ruskih boraca iz grada Azbesta u Uralu koji su ubijeni u tom okršaju. 
 
Podsjetimo, 7. veljače grupa ruskih plaćenika napala je tenkovima i artiljerijom područje koju su držali američki saveznici. Američke snage na to su uzvratile zračnim i artiljerijskim udarima i do nogu potukli napadače. Vjeruje se da su ubijeni deseci, ako ne i stotine ruskih boraca - Bloomberg je izvijestio o više od 200 ubijenih, dok su drugi mediji iznijeli manje brojke.

Pročitajte više