"UVIJEK MOŽETE RAČUNATI NA NAS" Ovo je Slovenac koji je organizirao pomoć za dalmatinske vatrogasce

Foto: Facebook

JOŽEF ŽUNKOVIČ jedan je od organizatora akcije u Sloveniji za pomoć našim vatrogascima. Prije nekoliko dana na svom Facebook profilu objavio je poziv svojim kolegama u Sloveniji da pomognu hrvatskim gasiteljima.

"Molim vas za pomoć u ime vatrogasaca iz Zadra, Splita, Makarske i iz drugih mjesta po Dalmaciji. Potrebna im je oprema - tlačne cijevi, kacige, naprtnjače... ", napisao je između ostaloga Žunkovič koji je jučer osobno prvu pošiljku dostavio u Hrvatsku. Najavio je i da traži rabljeno vatrogasno vozilo za koje će pronaći donatore i darovati ga vatrogasnom društvu u Dalmaciji kojemu će biti najviše potrebno.



"Tražim i rabljena vatrogasna vozila koja će se pokloniti DVD-ima u Dalmaciji kojima najviše treba. Ne brinite, nitko nas ne može spriječiti u tome da vam pomognemo, ni vaša hrvatska politika ni naša slovenska politika, niti svi plaćeni negativci s obje strane koji se trude da nas posvađaju. Bit ćemo vrlo sretni i ponosni da vam barem na ovaj način možemo pomoći i biti sitna točka u mozaiku vaše velike tragedije.

Držite se, slovenski vatrogasci su s vama i možete uvijek računati na nas", napisao je Žunkovič na svom Facebook profilu.



Nažalost, unatoč toj njegovoj akciji, počeo je dobivati ružne komentare na Facebooku. "Svi koji se ne možete pomiriti s tim što radimo, otvorite svoju FB grupu i tamo komentirajte, podjebavajte i plačite jedni drugima. Nas ostavite da radimo", poručio je.

Besplatna cestarina za donacije?

Žunković je putem svog Facebook profila uputio i zamolbu. Pitao je može li se nekako osigurati besplatan prijevoz hrvatskim autocestama za donacije koje stižu. Index je to pitanje postavi HAC-u, vladi, MORH-u i Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici. Nadamo se da će netko od njih reagirati i omogućiti donatorima da pomoć našim vatrogascima dostave bez plaćanja cestarina.




Žunkovič je sinoć bio u obilasku s vatrogascima iz Žrnovnice. "Oni su jednostavni i prekrasni ljudi. I zaista trebaju veliku pomoć", napisao je uz album koji je objavio.



Slovenski vatrogasac: Moramo pomoći Hrvatima

Slovenski vatrogasci i njihova pomoć hrvatskim kolegama tema je u svim slovenskim medijima. "Hrvatska država nije nas pozvala u pomoć, ali njihovi vatrogasci pozvali su naše u pomoć", objavljeno je u TV prilogu slovenske televizije.

"Osjetio sam odgovornost da i sam nešto darujem", rekao je jedan slovenski vatrogasac. Drugi je dodao: "Oprema je dobra i poslužit će našim kolegama u Hrvatskoj. Mi imamo dovoljno opreme i nismo uopće razmišljali ni trenutka".

POP TV je objavio prilog o donaciji koju su neki dan primili vatrogasci u Tisnom, gdje je na odmoru bio slovenski vatrogasac. Igor Marijan nazvao je svoje kolege u DVD-u Radovljica i rekao: "Moramo pomoći Hrvatima".


Slovenski mediji javljaju kako su njihovi vatrogasci poručili da će akcija pomoći hrvatskim vatrogascima trajati godinu dana.

Pročitajte više