Još jedan vatrogasac osuđen, bivšem predsjedniku DVD Šolta uvjetna zbog štete od 83 tisuće kuna

Foto: Google street view, FAH

IVICA STANIŠIĆ, bivši predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Šolta optužen zbog zlouporabe položaja i ovlasti te štete od 83 tisuće kuna, nagodio se danas s Državnim odvjetništvom na sjednici optužnog vijeća Županijskog suda u Splitu, čime je suđenje postalo suvišno. Stanišić je osuđen na godinu dana zatvora uvjetno s rokom kušnje od četiri godine, a ima i obvezu vratiti 83 tisuće kuna u roku od godine dana od pravomoćnosti presude.

Zadržao novac

Stanišić je od 2011. do 2015. godine u više navrata podigao novac s računa društva i zadržao ga za sebe. Kako bi prikrio prisvajanje novca, naložio je blagajnici izradu isplatnica u kojima je neistinito prikazao da je novac predizao radi plaćanja računa društva.

Nadzornom odboru društva bilo je sporno što je neke značajnije račune Stanišić platio gotovinom, premda je 2013. godine Upravni odbor izričito zabranio plaćanje računa gotovinom. Osim toga, Stanišić je kao predsjednik društva mogao raspolagati iznosima do dvije tisuće kuna. U DVD Šolta počele su stizati ovrhe za račune za koje se mislilo da su plaćeni pa je cijeli slučaj prijavljen policiji i Državnom odvjetništvu.  

Već osuđeni šefovi makarskih i imotskih vatrogasaca

Stanišić je već treći vatrogasac iz splitske županije s presudom za zlouporabu i izvlačenje novca iz varogsa. U ožujku prošle godine na uvjetnu kaznu je osuđen Dražen Glavina, šef makarskih vatrogasaca, i to za izvlačenje više od 250 tisuća kuna. Prije koji mjesec na uvjetnu kaznu je osuđen i šef imotskih vatrogasaca Boro Medvidović, napravio je štetu od 80 tisuća kuna.

Pročitajte više