Još jedna savezna država namjerava zabraniti Trumpu sudjelovanje na predizborima

Foto: EPA

Izborno povjerenstvo savezne države Illinois u SAD-u danas bi trebalo raspravljati o tome hoće li Donald Trump smjeti biti kandidat na republikanskim predizborima u toj državi, nakon peticije kojom se pozvalo da mu se zabrani sudjelovanje, piše Associated Press.

Sastanak državnog izbornog povjerenstva Illinoisa, koji je ravnomjerno podijeljen između demokrata i republikanaca, dolazi nakon nešto više od tjedan dana prije nego što će Vrhovni sud SAD-a odlučiti o pravorijeku u sličnom slučaju iz savezne države Colorado.

Naime, vrhovni sud Colorada utvrdio je da se na temelju 14. amandmana američkog ustava Trumpu zabranjuje sudjelovanje na izborima, zbog uloge u poticanju napada na američki Kapitol 6. siječnja 2021., kada su njegovi pristaše upali u zgradu. Trump je tada uvjeravao svoje birače da su rezultati izbora nevaljani, a glasovi pokradeni, nakon što je izgubio izbore od demokrata Joea Bidena.

Konačnu odluku donosi Vrhovni sud

Nakon kratkih rasprava prošlog tjedna, službenik za saslušanja u odboru Illinoisa rekao je da bi sudovi, a ne izborni dužnosnici, trebali odlučiti o zabrani Trumpu. No, Clark Erickson, umirovljeni sudac i republikanac, zaključio je da "većina dokaza" ukazuje na to da je Trump sudjelovao u pobuni te da ga treba isključiti iz izbornog procesa.

Peticiju je podnijelo pet birača koji su tvrdili da Trump nema pravo na sudjelovanje u izborima prema 14. amandmanu, odredbi iz doba Građanskog rata koja zabranjuje obnašanje dužnosti bilo kome tko je položio prisegu da će podržati ustav, a zatim "sudjelovao u pobuni".

Osim u Coloradu i Illinoisu, sličan postupak vodi se i u ​saveznoj državi Maine na sjeveroistoku zemlje, no konačnu odluku u svim slučajevima donijet će Vrhovni sud SAD-a.

Pročitajte više