Još nema odluke o Marčinkovoj odgovornosti

Uprava Orfeja nije, kao što se u medijima najavljivalo, danas donijela odluku o odgovornosti Tomislava Marčinka zbog njegove izjave da posjeduje popis zaposlenika HTVa koji su do 1990. radili za KOS i SDB te da ga je spreman objaviti, doznaje se od glasnogovornika HRTa Janosa Roemera.

"Odluka nije donesena jer se čeka očitovanje Tomislava Marčinka", kazao je Hini Roemer, dodavši kako ne može reći kada će Uprava Orfeja d.o.o. (poduzeća koje nije u sastavu HRT-a, ali mu je HRT vlasnik) donijeti odluku.

Utvrđivanje Marčinkove odgovornosti zatražilo je Ravnateljstvo HRT-a, nakon što je u intervjuu "Večernjem listu" od 4. veljače izjavio da posjeduje papir s imenima zaposlenika HTV-a koji su radili za KOS i SDB. Mediji nagađaju da će Uprava Orfeja Marčinku dati izvanredni otkaz.

Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva (HND) jučer je u priopćenju, među ostalim, prozvao Marčinka zašto tek danas spominje da posjeduje papir s imenima zaposlenika HTV-a koji su do 1990. radili za jugoslavenske tajne službe i zašto je o tome šutio, te zašto te podatke nije podastro javnosti kada ih je dobio kao urednik Informativno-političkog programa HTV-a.

Reagirajući na to, Marčinko je danas priopćio da "poznati pravni stručnjaci tvrde kako nije njegov posao utvrđivati i objavljivati imena suradnika tajnih komunističkih obavještajnih službi, nego je to posao odgovarajućih državnih institucija". Tvrdi da se rekonstruirane mreže suradnika SDB-a i KOS-a u Hrvatskoj do 1991. nalaze u "tri velike knjižurine" u Protuobavještajnoj agenciji (POA).

"Ja udbaše i kosovce nisam proganjao ni ratne 1991., niti ću to činiti danas. Ja ih samo prezirem", stoji na kraju Marčinkova priopćenja.

(Hina) xso yso

Pročitajte više