Još nema rješenja za "slučaj Aluminij"

"SLUČAJ Aluminij", odnosno kriza izazvana najavama prekida proizvodnje sirovog aluminija u pogonima elektrolize u Mostaru nije ni blizu razrješenja unatoč najavama predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića da će se poduzeti hitne mjere kako bi se osigurala neometana isporuka električne energije kombinatu u Mostaru.

Čović je novinarima u Sarajevu u srijedu predstavio zaključke Predsjedništva BiH kojima se od Vlade Federacije traži da osigura opsrkbu Aluminijskog kombinata strujom i da se tom izvozniku što prije osigura status specijalnog potrošača koji će električnu energiju dobivati po posebnoj tarifi.

Također je zaključeno da se struja iz BiH ne smije prodavati u inozemstvu prije nego se opskrbe svi domaći potrošači. Smatra se da je to očevidna reakcija na odluku Elektroprivrede BiH o raskidu dugoročnog ugovora s njemačkim koncernom Daimler-Chrysler koji u tom slučaju zastupa Aluminijski kombinat i raspoloživu električnu energiju ponudi na javnom najtečaju.

Direktor Elektroprivrede BiH Enver Kreso ranije je izjavio da je ugovor s njemačkim koncernom štetan za njegovu tvrtku jer je tjera u gubitke s obzirom da struju prodaje po cijeni znatno nižoj od tržišne.

Zaključci, koje je predstavio Čović novinarima, podijeljeni su i u pismenom obliku na papiru sa službenim memorandumom Predsjedništva BiH uz Čovićevo inzistiranje na činjenici da su oni iznimno važni za nastavak svih budućih ulaganja iz Njemačke u BiH.

No dan poslije iz ureda bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića medijima je, međutim, upućeno priopćenje kojim se uglavnom relativizira sve što je izjavio Čović. Tako se ističe da je status Aluminijskog kombinata gospodarsko a ne političko pitanje i da ta tvrtka može koristiti struju proizvedenu u BiH pod istim uvjetima pod kojima to mogu i ostali specijalni potrošači kao i da Aluminij ne može biti ni na koji način privilegiran.

Iz Tihićeva ureda izrijekom tvrde da se o sporu Elektroprivrede BiH i Daimler-Chryslera Predsjedništvo BiH uopće nije izjašnjavalo jer to nije dio njegovih ovlasti. U naknadnoj izjavi koju su u petak prenijele banjalučke "Nezavisne novine" Tihić tvrdi da se sporni ugovor uopće nije našao na dnevnom redu jer ga je on smatrao pitanjem poslovnih odnosa između dvije tvrtke.

"O tome postoji i stenogram", kazao je Tihić.

Bošnjački član Predsjendištva BiH istodobno je istaknuo da državni vrh ne može ništa narediti Vladi Federacije BiH i da konačna cijena struje koja se koristi za proizvodnju aluminija mora biti prepuštena dogovoru zainteresiranih strana.

Čović pak drži da federalne vlasti mogu bitno utjecati na cijenu električne energije jer je Elektroprivreda BiH javno poduzeće.

Treći, srpski član Predsjendištva BiH, Borislav Paravac odlučio se u ovom slučaju držati po strani očevidno držeći da to pitanje trebaju rješavati Bošnjaci i Hrvati. Zamoljen za komentar kazao je da nije informiran o tome što su Čović i Tihić izjavljivali no istodobno je točnim ocijenio dokument o zaključcima Predsjedništva BiH što ga je novinarima predstavio Čović.

Aluminijski kombinat iz Mostara najveći je pojedinačni izvoznik iz BiH te u ukupnom izvozu ostvaruje oko 15 posto. Prema procjenama Ministarstva vanjske trgovine BiH ukupna vrijednost aluminija koji će ove godine biti proizveden u Mostaru i izvezen za potrebe Daimler-Chryslera doseći će iznos od 172 milijuna dolara. Veću vrijednost izvoza BiH će ove godine zabilježiti jedino u oblasti drvne industrije, odnosno izvoza trupaca u iznosu od 219 milijuna dolara.

Ukupni izvoz iz BiH za 2003. godinu procijenjen je na milijardu i 344 milijuna dolara.

Pročitajte više