Još se saniraju posljedice prevrnuća cisterne s loživim uljem

SANACIJA ekološkog onečišćenja na mjestu sinoćnje nesreće na autocesti Zagreb Lipovac blizu Okučana, gdje je s ceste sletjela cisterna s loživim uljem, danas do podne nije završena.

Vozač cisterne sisačkih registracijskih oznaka, koja je prevozila oko 24.000 litara loživog ulja, izgubio je nadzor nad vozilom. Pri slijetanju s ceste teže je ozlijeđen te je zbrinut u novogradiškoj bolnici.

Uslijed prevratanja loživo ulje je isteklo u kanal Sloboština, a, po prvim procjenama, u kanal je isteklo više tisuća litara ulja. Trenutačno gorivo se pretače u drugu cisternu, a saniranje posljedica istakanja loživog ulja počelo je odmah poslije ponoći kada je angažirana i tvrtka AEKS iz Ivanić Grada.

´U jedan sat postavili smo dvije brane na ušću Sloboštine i tamo jedna cisterna usisava sloj koji teče po površini vode. Dio ulja ipak je prošao ispod i neminovno će doći do onečišćenja nizvodnih voda kanala Lonja, Strug i rijeke Save. Vjerojatno će doći i do onečišćenja okoliša, a u blizini je i Park prirode Lonjsko polje. Sretna je okolnost što u blizini nema vodocrpilišta, pa nije ugrožena vodoopskrba, a na vrijeme je spriječeno onečišćenje ribnjaka Sloboština´, rekao je voditelj novogradiške Vodnogospodarske ispostave Hrvatskih voda Krsto Slobodnjak.

Razmjeri onečišćenja okoliša tek će se utvrditi. Zbog nesreće promet tim dijelom autoceste teče trakom za pretjecanje.

U sanaciju posljedica nesreće uključili su se i vatrogasci novogradiškog DVD-a, predstavnici Hrvatskih voda, te službenici PU brodsko-posavske.

Pročitajte više