JOSCHKA FISCHER ŽELI NASLIJEDITI PRODIJA - MEDIJI

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer želi sljedeće godine naslijediti Romana Prodija na mjestu predsjednika Europske komisije, javljaju u nedjelju njemački mediji.

Pozivajući se na stranačke izvore, list Welt am Sonntag piše da Fischer ne namjerava predvoditi svoju stranku Zelenih na sljedećim parlamentarnim izborima 2006. godine.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder zna za Fischerove ambicije i podupire svog ministra vanjskih poslova u namjeri da naslijedi Prodija, navodi se u izvješću.

List je citirao izjavu supredsjedatelja Zelenih Reinharda Buetikofera na stranačkom sastanku održanom 1. studenoga u Berlinu.

´Pouzdano znam da Joschka Fischer neće predvoditi našu stranku na izborima 2006. godine´, kazao je Buetikofer na tom sastanku.

Prema izvješću Welt am Sonntaga, Buetikofer je nakon toga dodao: ´Joschka je uvjeren da je njegova budućnost na mjestu predsjednika Komisije EU.´

Politički analitičari rekli su da bi Fischerova kandidatura bila logična budući da on, kao čelnik relativno male stranke, nema izgleda postati njemačkim kancelarom ili predsjednikom.

Pročitajte više