Josipović podržao Zagreb Pride: Svi imaju pravo na seksualno izražavanje

PREDSJEDNIK Ivo Josipović u srijedu je primio svih 15 članova i članica Organizacijskog odbora Zagreb Pridea 2010. i Povorke ponosa LGBTIQ osoba (lezbijke, homoseksualne, biseksualne, transrodne, interseksualne i queer osobe).

Bio je to prvi put u devet godina održavanja zagrebačke Povorke ponosa da osoba koja prema Ustavu zastupa sve građane i građanke naše republike prima na službeni sastanak kolektiv LGBTIQ aktivista i aktivistica.

"Za nas LGBTQ građanke i građane bio je to znakovit, povijesni trenutak u nastojanjima za izgradnjom pravednijeg, boljeg i sretnijeg društva za sve ljude. Osim što je do ovog susreta došlo neposredno pred održavanje Povorke ponosa 19. lipnja, to je i važan znak potpore i ohrabrenja čitavoj hrvatskoj LGBTIQ zajednici u borbi za jednakopravnost i ravnopravnost svih ljudi. Predsjedniku je skrenuta pozornost na utjecaj koji Povorka ponosa ima u našem društvu. Radi se o masovnom protestnom coming outu jer taj jedan dan u godini mi prosvjedujemo protiv uvriježene i opresivne heteronormativnosti, patrijarhata, rodne binarnosti te homofobije, bifobije i transfobije", piše u njihovom priopćenju.

Predsjednik osobno neće prisustvovati Zagreb Prideu, ali će se sudionicima obratiti jednim pismom podrške, što organizatori Povorke ponosa smatraju dovoljnom podrškom.

"Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je članove Organizacijskog odbora Zagreb Pridea 2010 koji su ga upoznali s pripremama za povorku po centru Zagreba 19. lipnja. Tom tradicionalnom manifestacijom članovi hrvatske LGBTIQ zajednice žele izboriti svoje pravo svakog pojedinca na slobodno seksualno izražavanje. Predsjednik Republike podržao je njihovo pravo na javno izražavanje svoje seksualnih izričaja te osudio govor mržnje, diskriminacije i nasilja", priopćeno je iz Josipovićevog ureda.


Podsjećamo, predsjednik Josipović je već u inauguracijskom govoru posebno istaknuo važnost prava na spolnu orijentaciju te najavio da će se boriti protiv diskriminacije na osnovi spolne orijentacije.

Paralelni antigay prosvjed mladeži HČSP-a

Mladež Hrvatske čiste stranke prava će i ove godine organizirati "Prosvjed protiv gay parade", istovremeno sa Zagreb Prideom.

"Povijest nam je pokazala da kada društvo dosegne određenu razinu nemoralnosti, to društvo se potpuno raspada i to s drastičnim posljedicama. Nemoguće je održavati društvo na etici koja mijenja prirodni redoslijed stvari. U ovom slučaju, ne možete ukloniti zaštitu s prirodnog braka i porodice, te očekivati da ćete imati jedinstvenu infrastrukturu. Uništavanje osnovnih etičkih i moralnih načela ima dalekosežne implikacije koje se odražavaju na sve grane cjelokupnog društva i države uključujući gospodarstvo, sudstvo te cjelokupnu državnu upravu. Nadolazeća "gay parada" je upravo kruna tog nemorala koja negira i ismijava sva moralna načela i zakone, obitelj, brak, tradiciju, dostojanstvo i vjeru cjelokupnog društva", piše u njihovom priopćenju.

Pročitajte više