Josipović primio vojnike iz Oluje: To su bili dani ponosa i slave, nitko ih ne može osporiti

"TO SU BILI dani ponosa i slave koje nitko više ne može osporiti ni dovesti u pitanje", rekao je danas predsjednik Ivo Josipović na primanju za sudionike Oluje, tri dana uoči 16. godišnjice vojno-redarstvene akcije.

Upisana zlatnim slovima u povijest, ali...

Vojnicima i časnicima je poručio da predstavljaju gotovo 200 tisuća sudionika bitke "koja će zauvijek ostati zlatnim slovima upisana u povijest našeg naroda", pa se dotakao i  dijela akcije koji će ostati upisan kao sramota.

"Svi mi u Hrvatskoj duboko i iskreno žalimo za svakom nevinom žrtvom, svakim nepotrebnim zločinom i svakim nepotrebnim razaranjem. Zato smo uz svoju pobjedu ponosni i na snagu da se suočimo i s tim nezaobilaznim dijelom priče i da kaznimo one koje su odgovorni", dodao je Josipović.

"Zbog malog dijela događaja koji se nisu morali i smjeli dogoditi..."

Oluju je nazvao legalnom, legitimnom, brzom, učinkovitom i briljantnom vojnom akcijom, koja je, tvrdi Josipović, u najvećoj mjeri bila u skladu s ratnim pravom.

"Nažalost, zbog jednom malog dijela događaja koji se nisu morali i smjeli dogoditi, često se neopravdano dovodi u pitanje smisao cijele operacije. To je netočno s moralnog, vojnog, političkog i svakog drugog stajališta", kazao je sudionicima Oluje Josipović.

Što će reći Srbija uime stotina tisuća izbjeglih?

Narednih dana, pogotovo na Dan domovinske zahvalnosti 5. kolovoza, očekuju se i reakcije iz srpskog državnog vrha koje Oluju prije svega nazivaju etničkim čišćenjem. Možda će reagirati već na Josipovićevu izjavu da se radi o akciji koja ostaje zlatnim slovima upisana u povijest.

U Oluji je oslobođeno 18, 4 posto teritorija RH. Procjenjuje se da je, uglavnom nakon završetka akcije, ubijeno oko 600 civila srpske nacionalnost i da je zapaljeno preko 20 tisuća kuća. Iz područja koje je nakon Oluje vraćeno Hrvatskoj, izbjeglo je barem 200 tisuća ljudi.

Pročitajte više